Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 13 - zondag 14 mei 2023

Vlak fietsweekend met bagage
+/- 80 km/dag

Herentals - Zoersel en terug

Al kronkelend de dorpskernen en de lintbebouwing vermijdend, fietsen we 's zaterdags van Herentals naar Zoersel langs het Olens broek en het provinciaal domein de Hoge Mouw, het Rielens gebroekt, door het Grotenhoutbos, langs de Visbeekvallei, door het Lovenhoek en tot slot het Zoerselbos naar de Jeugdherberg van Zoersel. We laten dorpen zoals Lichtaart, Kasterlee, Gierle, Lille, Poederlee, Pulle of Pulderbos links liggen. Tussen de natuurgebieden door passeren we ook de Hoge Rielen, fietsen we langs de Aa en door de vallei van de Kleine Nete, en natuurlijk genieten we vooral van de vlakke open Kempen afgewisseld met de typische bossen en bosjes.

Zondag gaat het terug naar Herentals. In Sint-Jozef-Rijkevorsel, langsheen het kanaal Dessel-Schoten verkennen we de oude kleiputten die zich met water vulden. Daarna botsen we op uitgestrekte velden, doorkruist door kaarsrechte dreven, typisch voor de kolonies van Merksplas en Wortel. Langs de rand van het 'Merkske', een natuurgebied aan de beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens, gaat het richting Zondereigen waar we even de grens oversteken. Het Bels lijntje, de voormalige spoorlijn Turnhout - Tilburg, brengt ons naar het Turnhouts Vennengebied. We verlaten er even de voormalige spoorlijn vooral Turnhout binnen te fietsen en een blik werpen op het Begijnhof en het Kasteel van de Hertogen van Brabant. Onderweg naar Herentals gaat het via Tielen en steken we de beboste Kempische heuvelrug die de valleien van de Aa en de Kleine Nete scheidt terug over

Geen bijzondere moeilijkheden, de uitdagendste hellingen zijn snelwegbruggen. Soms fietsen we over onverharde wegen, vaak langs fietsknooppunten. Maar dat laatste sluit niet uit dat zware regen tot modder leidt en droogte tot rul zand. Indien er onverhoopt toch treinen zouden rijden tussen Herentals en Turnhout - op moment van de redactie vond ik in de routeplanner geen treinen noch vervangbussen - dan zullen we uit Turnhout vertrekken (en er naar terugkeren).