Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 11 juni 2021

Dagwandeling 18,5 km, heuvelend met enkele steile klimmetjes

Ourthe en Aisne

Hamoir - Bomal

Eens de Ourthe overgestoken, zijn we meteen ook buiten het dorpscentrum en beginnen we aan een stevige klim (60 m over een kwart kilometer!). Daarboven hebben we een prachtig zicht op weidse, licht golvende weiden. In een sterk hellend bos lopen we daarna hoog boven de Ourthe en de Lembrée die hier ergens in de Ourthe loopt. We zullen dat riviertje volgen tot in Vieuxville. Onderweg hebben we een prachtig zicht op de kasteelruïne van Logne.
We picknicken buiten, ergens aan de oever van de Lembrée.
In het bosreservaat La Grande Va volgen we een ravijntje door een kalksteenmassief. Doet nogal Klein-Zwitserland-achtig aan! Daarna lopen we door een brede, licht rimpelende vlakte naar het boerendorp Izier met een mooie kasteelhoeve.
In een prachtig bocagelandschap, een lapjesdeken van door heggen afgescheiden percelen, zouden we de menhir van Ozo moeten kunnen vinden. Het is de meest noordelijk gelegen megaliet van het gebied van Wéris.
Door het bos van Spineu naar Juzaine. Hier klimmen we tot hoog boven de Aisne. Langs trapjes, een tunneltje in de rotsen en een grot volgen we de Aisne tot die in Bomal in de Ourthe overloopt. Bomal is chiquer dan Hamoir.
Misschien is er nog tijd voor een terrasje!

Ourthe en Aisne
Weiden boven Sy en bocage bij Izier. Foto's van Jos Van der Plancken