Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Woensdag 29 juli 2020

Dagwandeling 23 km, vlak

De Laak

Wespelaar - Tremelo - Werchter - Wespelaar

De Leibeek in het Schorisgat vlijt zich gemakkelijk neer in een oude Dijlebedding. De paadjes daarlangs, die tijdens de voorbije crisis zo goed als uitgesleten waren, zijn nu bijna terug dichtgegroeid. Zo rap gaat het! We zoeken ons een weg door weiden naar het Haachts Broek.
De antitankgracht, een stuk verdedigingslinie uit de jaren dertig, leidt naar de Bessemhoef, boerenbuiten. Bij het voetgangersbruggetje dat door pater Damiaan persoonlijk wordt bewaakt, steken we de Dijle over.
Hier in Ninde ligt 'den Amer', een oude losplaats voor schuiten.
De Laak, een riviertje dat bij Aarschot eigenzinnig de Demer verlaat, mondt hier uit in de Dijle. De bedding aan de monding zal nu droog staan en begroeid met kattenstaart (zie foto). Verderop staat er wel water. Het riviertje ziet er bij elke 'ontmoeting' volledig anders uit!
We gaan niet helemaal tot in Tremelo-dorp maar volgen de valleitjes van de Laak, de Bruggelandenbeek en de Britspoelbeek, over de Kinderenberg naar Werchter.
Daar zijn twee grote caféterrassen vlak naast elkaar. Dorstigen laven is een werk van barmhartigheid, lees ik in een oud boek.
In een boog rondom de festivalweide passeren we de Kraneveldshoeve. Langs een ander stukje van de antitankgracht waar bevers druk bezig zijn met houtbewerking, komen we opnieuw in het Haachts Broek. We zijn er bijna!

Bruggetje Ninde Laak

Dijlebruggetje bij Ninde en de Laak. Foto's van Jos Van der Plancken