Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 20 juni 2020

Luswandeling - Mechels rivierenland - vlakke 33-er (25 of 27km kan ook)

Battel - Klein-Willebroek - Battel via Blaasveldbroek/Hazewinkel en Broek De Naeyer

Aan een normaal wandeltempo met regelmatig pauzes, hoppen we van natuurgebied naar natuurgebied. Een aaneenschakeling van natuur van Natuurpunt, het Vlaams agentschap Natuur en Bos en de provincie Antwerpen. Wandel je vlot 23km? Dan kun je deze wandeling aan.

Battel ligt nabij het Zennegat, de samenvloeiing van Dijle, Zenne en Rupel. We trekken door het Robbroek met moerasvegetaties, vochtige graslanden, elzenbosjes, konnikpaarden en Galloways. Nabij Leest, treffen we de Bleukensweide. Is het 's winters koud genoeg, dan kun je in dit natuurlijk overstromingsgebied op het natuurijs schaatsen.

Van Heffen wandelen we richting Blaasveld. We doorkruisen akker-en weiland en bereiken het Blaasveldbroek. Het broek is 160ha puur natuur (water, bos, hooiland). Nu verkennen we de randen, op de terugweg bereiken we het hart van het gebied. In het landschap zijn nog sporen van het oude kasteeldomein zien, zoals een oude dreef.

De watersportbaan van Hazewinkel, een oude zandwinningsput, scheidt het broek van Broek De Naeyer/Biezenweiden langs de Rupel, gelegen nabij de charmante dorpskern van Klein-Willebroek. De ene helft (Broek De Naeyer - Provincie) is nat broekbos met waterplassen, naar het schijnt een paradijs voor watervogels. In 2012 doken er weer otters op. De populieren roesten er, door een schimmel die veel voorkomt op waterzieke bomen. De biezenweiden van Natuurpunt zijn wat droger met een hooiland en jongere bomen.

We zijn nu halverwege, tijd om terug te keren naar het broek. Vandaag overheersen water en bos, een paradijs voor vogels. Het bos danken we aan de 'Union Allumettière', een luciferfabriek. Voorheen vond je er na het inpolderen tijdens de Middeleeuwen vooral hooi- en weiland, enkele bosjes en een kasteelpark.

Wie wil, kan nabij Blaasveld (dan mis je het hart van het Broek) of Heindonk afhaken. In beide dorpjes heb je één bus per uur richting Battel (halte Leestsesteenweg) en Mechelen.

Nu rest de terugtocht. We dwarsen akker- en weideland richting Zennegat, met weinig bebouwing (dankzij overstromingsgevaar?). Er wacht nog Den Battelaer. Oud overstromingsgebied met een Zenne-arm, ingesloten tussen de Zenne en het kanaal naar Leuven. Het gebied is deels opgehoogd door een afvalstort beplant met bomen. De naam suggereert het al, het eindpunt Battel is in zicht.