Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 27 oktober 2024

Herdenkingswandeling Stan. 18,5 km, vlak

Rupelstreek: Boom - Terhagen - Boom - Niel

Sinds de latere tweede helft van vorige eeuw heeft de natuur dit gebied dat door de mens zo ingrijpend is vervormd, stelselmatig overgenomen. Volgelopen kleiputten, ruïnes van ovens en schoorstenen, roestende baggers en oude treinrails herinneren nog aan hoe het eens was.

We kuieren over de Rupelkaai in Boom met zicht op Klein-Willebroek. Op de dijk passeren we een overgebleven schoorsteen.
In het gehucht Den Hoek lopen we voorbij een vroegere beschermde werkplaats waar Stan zich ooit als vrijwilliger inzette.
Langs een boswegel passeren we de ruïnes van een oude klampoven en een steenbakkerstunnel onder de Kapelstraat brengt ons in het natuurgebied Kleiputten Terhagen.
De voormalige Berg van Terhagen (de oude Hoogstraat), een smalle steenweg die ooit Terhagen met een uithoek van Reet verbond, stopt abrupt bij een uitkijkpunt met oriëntatietafel op 23 m.
In een langgerekte kleiput staat een oude bagger weggezakt in het water.
We trekken door het Booms gehucht Bosstraat naar De Schorre, sinds 2005 The Place to Be van Tomorowland. We zoeken er de meest natuurlijke paadjes uit: langs een weggezakte bagger, langs een houten trol van de Deense kunstenaar Thomas Dambo, naar de hoogste toppen met een heuse trollentoren. Voor de liefhebbers kan het vrij avontuurlijk worden, maar we voorzien ook een gemakkelijk alternatief.
Aan de rand van De Schorre mogen we in het clubhuis van Basket Phantoms onze picknick opeten. Zoon Sven Van Assche nodigt ons uit. Stan was in zijn jonge jaren zelf basketspeler.
We lopen nu opnieuw langs de Rupeldijk, nu naar het Booms gehucht Noeveren. Daar worden we ontvangen in Bezoekerscentrum Brik Boom (voorheen Emabb). Stan was hier jaren gids en Schampavie hield hier ooit al een tochtleidersvergadering. We zien een ringoven, klampovens, droogloodsen, schoorstenen
De huisjes in Noeveren en Hellegat herinneren nog wat aan de tijd toen ganse gezinnen op de steenfabrieken werkten, een huisje huurden van de baas, naar de winkel gingen van de baas en naar zijn café (de mannen dan).
In het natuurgebied Walenhoek in Niel werden de meeste kleiputten gevrijwaard van opvulling met stort zodat een prachtig vijvergebied overblijft, door de natuur sinds lang ingepalmd.

' '
Stan in Brik Boom (Emabb, 2002, 2003). Foto's van Jos Van der Plancken.