Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

18 of 19 dagen van +/- maandag 15 juli tot +/- vrijdag 02 augustus 2024

Wandel- en cultuurreis Zuid-Polen (met dagrugzak)

Krakow, Kielce, Tarnow, de wooden architecture route, Ojcowsky park Narodowy en de Beskid Nisky.

Er zijn 8 à 10 plaatsen voorzien

Op het programma bestaat naast het wandelen uit een een stevige brok cultuur. Hierbij werd vooral gestreefd naar afwisseling, zowel voor het stuk cultuur als voor het wandelen.

We nemen een vroege vlucht naar Krakow en profiteren er van om op de eerste dag reeds het Ojcowsky Park Norodowy te verkennen. Dit is een klein maar mooi natuurgebied in de buurt van Krakow, met afwisselende vergezichten en met in de kloof het kasteel Ojcow.
Op dag 2 staat het Ethnographic Park in Tokarnia en een korte wandeling in de buurt van Checiny op het programma.
Daarna volgt Kielce, een iets minder gekende stad in Polen. Bezienswaardig zijn hier zeker het marktplein, de kathedraal en het bisschoppelijk paleis.
Op weg naar Tarnow stoppen we zeker eens in Zalipie. Het wordt omschreven als het meest fotogenieke dorp van Polen. Het dorp is vooral gekend door zijn met bloemmotiven beschilderde huizen.
Volgende halte is Tarnow. Tarnow wordt ook wel de parel van de Poolse renaissance genoemd. Zeker de basiliek is een must see voor liefhebbers van architecture. Het marktplein van Tarnow is een uiterst bekoorlijke plaats. Het stadhuis staat in het midden en is ontstaan uit een reconstructie van een gotisch gebouw uit de 14e eeuw.
Volgende halte in de omgeving van Tarnow is het natuurpark Ciężkowice. Alsje dit vertaalt kom je aan de naam "De versteende stad". De rotsen hebben fantastische vormen gekregen door erosie en daaraan danken ze ook hun namen als Heks, Arend, de Das, de Piramides of de Paddenstoel.
Onderweg naar Ciężkowice houden we halt voor een wandeling in het park Krajobrazowy Pasma Brzanki. Tijdens onze wandeling doorkruisen we ook een wijndomein.

Na Ciężkowice staat het wandelen centraler in het programma. Hiervoor gaan we naar de Beskid Niski of de lage Beskiden en de Beskid Sadecki. De gemiddelde hoogte bedraagt er 700 à 800 meter. Dit landschap wordt door een aantal rivieren doorsneden waardoor er een mooi afwisselend landschap ontstaat.
Maar dit is nog niet alles. Onderweg pikken we regelmatig stukken van de wooden architecture route op. Het betreft hier een veelheid van houten gebouwen, voor een groot deel kerken. We stoppen onderweg om deze te bezoeken of we komen die tegen tijdens een wandeling. Er zitten echte pareltjes bij en vele staan op de lijst van het UNESCO werelderfgoed.

Als afsluiter staat er nog het voormalige concentratiekamp van Auschwitz/Birkenau en 2 tot 3 dagen Krakow op het programma.