Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 6 juli 2024

Verplaatst naar zondag 7 juli

Zaterdag 7 juli 2024

Fietsdagtocht matig golvend

Zuidelijk Pajottenland:
lus vanaf Brussel-Zuid (75 km) of Ruisbroek (70 km)

We starten op de fietssnelweg langs het kanaal zodat we een half uur hebben om bij te praten. Eenmaal doorheen de carnavalstad Halle rijden we het zuidelijk Pajottenland binnen. Het gaat vooral lichtjes op en weinig af langs dorpjes zoals Beert, Bellingen en Bogaarden. Eenmaal voorbij Heikruis nodigt het parkbos Ter Rijst ons uit voor een heerlijke middagstop in de schaduw van eeuwenoude bomen.

Na de middag nemen we kort het fietspad langs de Heirbaan Asse-Bavay. Net voor de taalgrens slaan we af en volgen de Arenbeekvallei in westelijke richting. Iets verderop hebben we het verste punt bereikt en draaien we rechtsom, richting Brussel met de zuidwestenwind in de rug (of noordoostenwind op kop?).

Het klimmetje bij Vollezele doet ons hart sneller slaan. Verderop fietsen we meestal op een oude trambedding tot in Leerbeek. Ondertussen hebben we wel een vrouwvriendelijke stop achter de rug in het Plattelandscentrum nabij Gooik.

Doorheen een gevarieerd landelijk gebied bereiken we de parkbossen van Gaasbeek - waar ons hart weer sneller slaat - en Groenendaal. Een half uurtje later zijn we vlakbij het Erasmus-ziekenhuis op Brussels grondgebied. In een zeer groene omgeving staan we plots voor de IKEA. Langs een sluipwegje trappen we naar de sluis van Anderlecht, waar onze wegen scheiden (Brussel-Zuid of Ruisbroek).

fiets Pajottenland