Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 8 juni 2024

Dagwandeling 21km vlak

Groene Zuidrand van Antwerpen : Hobokense Polder – Rivierenhof

Lange tijd was er rond Antwerpen een hiaat tussen de GR5A en de GR12. Deze is opgelost met een zogeheten verbindings-GR, die inmiddels deel uitmaakt van de Europese wandelweg E2. Omdat deze route zo interessant is, gaan we deze eens volgen. De zuidrand van Antwerpen telt een aantal pareltjes van (kleine) natuurgebieden, parken, parkjes en plantsoenen, die het doorkruisen echt waard zijn. De GR start in principe te Kruibeke aan het veer, maar wij starten uiteraard voor de eenvoud een beetje verder, aan het NMBS-station van Hoboken-Polder.
Wij stevenen meteen af op het befaamde natuurgebied Hobokense Polder, dat wordt beheerd door Natuurpunt. Ooit was dit voorbestemd voor verkaveling, tot het door de spontane opslag van vegetatie interessant werd voor bescherming, en men daar ook in slaagde.
Wij doorkruisen de wijk Het Kiel, om het Kiel Park te bereiken. Achtereenvolgens bezoeken we de groene zones Mastvest (veteranen weten hier nog de oude jeugdherberg liggen, die er vandaag helaas verkommerd bij staat), Wilrijkse Pleinen, Vogelzang en het Nachtegalenpark. Er is helaas geen gelegenheid tot picknick in een horecazaak, zodat wij eerst dit nemen in het park zelf. Bezoek aan De Melkerij achteraf voor een consumptie is uiteraard mogelijk.
Wij trekken verder door het Leeuwerikpark, de Brilschans en de Wolvenberg, eveneens beheerd door Natuurpunt.
Wij doorkruisen kort de wijk Zurenborg, om tenslotte in Deurne het provinciaal domein Het Rivierenhof te bereiken. Daar kunnen wij in het Kasteel Rivierenhof nog wat napraten, vooraleer de bus of tram terug te nemen richting Antwerpen-Centraal.

Hobokense Polder KasteelRivierenhof
Hobokense Polder en kasteel Rivierenhof - foto's van Karel van Kouteren.