Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 9 maart 2024

Zondag 10 maart 2024

Fietsdagtocht 82 km - Vlak

Sint-Niklaas (Schelde - Durme) Sint-Niklaas

Zaterdag wordt een prachtige lentedag, ideaal om het fietsseizoen in te rijden!
De weervoorspelling voor zondag is beduidend minder fietsvriendelijk ! Indien er donderdag voor het weekeinde rotweer wordt voorspeld voor zondag 10 maart, op deze site kijken of de fietsdagtocht naar zaterdag 9 maart verschuift.

Wij gaan er vanuit dat wij begin maart het fietsseizoen met een 🌞etje kunnen inrijden! Deze eerste Schampavie fietsdagtocht van het jaar is een parcours van ongeveer 82 km lang. Uitgezonderd enkele bruggen over de Schelde, de Durme en over de E17 snelweg is deze fietsronde, ten zuidwesten van Sint-Niklaas, echt waar zo vlak als een spiegel!

Wij rijden met een wijde boog omheen de agglomeratie van Sint-Niklaas naar de Schelde. Eens over de Scheldebrug, te Temse, volgen wij er de Oude Schelde tot het veer Weert-Driegoten. Wij fietsen er verder in zuidwestelijke richting. Voor de variatie, en wie weet ook omwille van de drukte op de Sigmaplandijken kiezen wij hier en daar een voor een alternatief rustig baantje door de Scheldepolders. Vanaf de Scheldebroeken te Berlare verlaten wij de Schelde en gaat het richting Overmere-Donk. Het waterrijkelandschap is er ontstaan uit een oude meander van de Schelde en turfwinning. Vooral rond het Donkmeer en rond de Durmevallei is de vzw Durme (samen met andere partners) actief voor dit deel van het Nationaal Park Scheldevallei. Fietsend naar de Dender laten wij Zele rechts liggen. Doorheen de villa rijke bosjes te Waasmuster volgen wij een voormalige buurtspoorlijnbedding. Wij sluiten deze fietsronde via Belsele en het fietspad langs de spoorlijn naar Sint-Niklaas. Hier eindigen wij aan het station en bij zomerse temperaturen 👍 met een goed ijsje.

Kaartje
Indicatief routekaartje.