Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 9 maart 2024: dagwandeling Mechelen

Hombeeks Plateau en rondwandeling in de Bourgondische stad

De meanderende Zenne en stadsbezoek (16 km)


We beginnen onze wandeling om10u10 aan het station van Mechelen.

In de voormiddag verkennen we het Hombeeks Plateau. De Zenne kronkelt er door het groene landschap dat de perfecte uitvalsbasis vormt om de groenblauwe omgeving van Mechelen te ontdekken. Zie hier een paar hoogtepunten:
Het Vrijbroekpark : Deze groene oase is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kan de geuren opsnuiven van de bekende rozentuin of van een van de collectietuinen in het park.
De Put van Hombeek: De Eglegemvijver of de put van Hombeek ontstond bij de aanleg van de E19 en is sindsdien uitgegroeid tot een natuurgebied van 43 hectare. Dit is een belangrijke rustplaats voor vogels, maar er woont ook een familie bevers.
Intussen bevind je je ten westen van Mechelen waar je uitgestrekt over de dorpen Leest, Heffen en Hombeek bij het Hombeeks Plateau aanbelandt. De Zenne vloeit er wondermooi door het landschap.

In de namiddag doen we een rondwandeling in de Bourgondische stad Mechelen. Stel je voor ... 500 jaar geleden, Mechelen is hoofdstad van de Nederlanden. Hier was het hof gevestigd, hier zetelde de Grote Raad, hier kwamen Bourgondische edellieden wonen.
Kortom, Mechelen was een belangrijke plek. Deze bloeitijd liet veel sporen na in de stad. Je ontdekt vandaag stadspaleizen, historische kerken, houten gevels en rijkelijk versierde gildehuizen.
We gaan ook het Dijlepad op en het Begijnhof in tot bij Brouwerij Het Anker. Dorst gekregen? Laat de Bourgondiër in je los en geniet van een Gouden Carolus, het bier dat Mechelen ook vandaag op de wereldkaart zet!

'Zenne
foto: de Zenne by HM


'Mechelen centrum
foto: Mechelen by ADB

'Mechelen centrum
foto: Mechelen by ADB

'Mechelen centrum
foto: Mechelen by ADB