Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 17 juni tot tot zondag 2 juli 2023

Wordt verplaatst naar 2024

kampeertrektocht High Scardus trail (grensgebied Noord-Macedonië- Kosovo - Albanië)

Semi trektocht

Er zijn 6 à 8 plaatsen voorzien

Naast de 'Peaks of de Balkan' werd enkele jaren terug de 'High Scardus trail' ontworpen. Het hoge Scardus-pad is ouder dan het christendom. Het werd in de 2e eeuw voor Christus gebouwd door de Romeinen en gaat rond de hoge, ronde bergen van Sharr. Dit pad is de thuisbasis van de grootste pastorale gebieden van Europa. Het biedt weidse uitzichten met hoog gras over drie landen: Kosovo, Albanië en Macedonië. De naam Scardus werd later vertaald in de Slavische taal Shara wat kleurrijk betekent.
Het is een naam die deze hoge bergen verdienen, aangezien de kleuren tijdens de seizoenen veranderen, waarbij de herfst het spectaculairst is.

De moderne High Scardus Trail is ontworpen door tal van professionals die zijn ingeschakeld door het Duitse ontwikkelingsbureau GIZ. De makers van deze route hebben indrukwekkend werk verricht bij de aanleg van deze afwisselende route. Het is een route die samen met zijn zijtakken ongeveer 495 km lang is. Wij gaan er natuurlijk maar een stukje van lopen.

High Scardus Trail is een transnationale wandelroute. Het pad loopt door zes nationale parken, twee in de Republiek Macedonië, één in de Republiek Kosovo en drie in de Republiek Albanië. Als je rekening houdt met de vele verbindingspaden naar het hoofdpad, die beginnen/leiden naar bewoonde gebieden en dienen als toegangs- of eindpunt van het pad, kan de High Scardus Trail worden gezien als een systeem van onderling verbonden paden. Dit is vooral belangrijk voor het maken van een tour.

Voor het volledige afstappen van het hoofdpad, van het beginpunt in het noordoostelijke deel van het Shari-gebergte in Macedonië tot het einde van de Prespa-regio in Albanië, duurt het ongeveer twintig dagen. Wat twee tot drie keer langer is dan de duur van een gemiddelde reis is. Het netwerkkarakter van het pad, dat wil zeggen het bestaan van een hoofdpad en verbindingslinks, maakt het echter mogelijk om tochten van verschillende lengtes, duur en moeilijkheidsgraden te maken, waardoor er tal van mogelijkheden ontstaan om tegemoet te komen aan de interesses en behoeften van verschillende categorieën wandelaars en bezoekers.

Onderweg is het genieten van het mooie berglandschap en een uitbundige bloemenpracht. Een dertigtal gletsjermeren blinken in het landschap. De authenticiteit is nog volop aanwezig in de regio en met wat geluk worden we uitgenodigd door een locale herder voor een thee of raki.
Het grootste gedeelte van de tocht wandelen we op de bergweides die gelegen zijn tussen de 1500m en de 2000m.

De officië site over de trail.
Onofficiële site
Een 360-graden zicht van de bergketen, waarover de trail loopt