Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 29 april - maandag 1 mei 2023

1 Mei Fiets3daagse (Echternach LU)

BE - LU - DE
Grensoverschrijdend fietsen vanuit Arlon

Zaterdag 29 april 2023 ( ∼ 70 km)
We verzamelen aan de voorzijde van het station te Arlon. Wij vertrekken in noordelijke richting naar de Belgisch Luxemburgse grens. Vanaf Bonnert (385 m) gaat het verder in noordoostelijke richting. Wij volgen er het Pall beekje tot aan de samenvloeing met de Attert. Verder, geleidelijk dalend, volgen wij de Attert stroomafwaarts tot de monding in de Alzette (205 m) . Na ongeveer 40 km gemiddeld bergaf rijden wordt het hoog tijd om te genieten van onze klimconditie. Wij klimmen uit het Alzette dal, over de heuvelrug (335 m) richting Medernach (260 m), gelegen aan de Ernz Blanche. Nog verder naar het zuidoosten, bereiken wij het hoogste punt tijdens deze dagtocht (400 m) om vervolgens af te dalen naar Mullerthal, gelegen aan de Schwaarz Iernz (215 m). Nu nog één keer omhoog, over een plateautje (∼ 350 m) en wij worden beloond met een lange afdaling tot aan de jeugherberg. Deze is mooi gelegen aan het meertje (170 m) van Echternach. Wij overnachten er twee keer.

Zondag 30 april 2023 ( ∼ 77 km)
Na het ontbijt vertrekken wij voor een rondje fietsen ten zuiden en ten oosten van Echternach. In uw fietstassen stop je enkel uw picknick en wat je overdag nodig hebt. Wij starten met een kuitenbijtertje, blazen even uit te Osweiler, om verder te klimmen tot het nog hoger gelegen Schanz, 200 meter boven het meertje te Echternach. Vanaf hier dalen wij af naar Manternach (195 m), gelegen aan de Syre, een bijriviertje van de Mosel. Wij vervolgen in zuidelijke richting. Te Grevenmacher nemen wij de brug over de Mosel (140 m). De Mosel vormt er de grens Luxemburg-Duitsland. De volgende beklimming, over de heuvelrug tussen het Moseldal en de vallei van de Saar, is tamelijk steil. Wij klimmen er tot 340 m. Na de afdaling in het Saardal volgen wij de Saar tot de samenvloeiïng met de Mosel te Konz (130 m). Nadat wij de Mosel enkele kilometers stroomopwaarts gevolgd hebben volgt een 3 km lange beklimming, uit het dal. Op het volgende, door riviertjes ingesneden plateau (∼ 340m) trekken wij verder, 'heuveltje op en af' in noordelijke richting. Ten slotte dalen wij tamelijk steil af naar de Sauer. (Afhankelijk of je een duitstalige of een franstalige Luxemburgse pet opzet Sauer of S¨re genoemd.) Na een tiental km uitbollen, langs de rivier, komt Echternach in zicht. Wij nemen er de brug over de Sauer, tevens de grens Duitsland-Luxemburg. Wij beëindigen dit 'drie valleien (Mosel, Saar en Sauer)' fietsrondje aan de jeugdherberg te Echternach.

Maandag 1 mei 2023 2022 ( ∼ 70 km)
Gepakt met al onze bagage fietsen wij via een alternatieve route terug naar Arlon. Ook vandaag starten wij met een lange beklimming tot op het Luxemburgs plateau (∼ 300m). Wij maken hierbij gebruik van de Piste Cyclable nr. 2. Dit PC2 fietspad volgt het voormalige traject van de spoorlijn Luxemburg-Echternach. Te Junglinster verlaten wij de PC2 richting Lorentzweiler, gelegen aan de Alzette. Vanuit het dal gaat het terug omhoog in westelijke richting. Wij blijven ver ten noorden van de agglomeratie van Luxemburg stad. Uitgezonderd het steile dalletje van het Mamer riviertje blijven de hoogtevershillen op het plateau tamelijk beperkt. Wij dalen af naar het valleitje van de Eisch, die wij van Steinfort tot het dorpje Eischen stroomopwaarts volgen. Een vijftal klimmende kilometers brengen ons tot aan de Luxemburg-Belgische grens. Vanaf hier komt Arlon in zicht waar wij deze tamelijk pittige fiets3daagse beëindigen aan het station.

Fietsrouten Kaartje

Indicatieve fietsroutes

Fietsrouten Kaartje

Indicatief Hoogteprofiel