Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

vrijdag 27 tot zondag 29 januari 2023

rugzakwandelweekend (+/- 21 km, tot 800 hoogtemeters)

Semois (BE) - Semoy (FR) - Baraque Laurent

Château-Regnault (FR), een dorp langs de Maas nabij Monthermé (FR), is het vertrek- en eindpunt. Overnachten doen we in de Baraque Laurent nog juist op Belgisch grondgebeid. We koken zelf, voor de inkopen passeren we in Les Hautes-Rivières op amper 1 km van de overnachtingsplek.

Op vrijdag, zaterdag en zondag komen we regelmatig de GR16 tegen, ongetwijfeld de avontuurlijkste en één van de mooiste GR's van België. Maar zelfs deze GR probeert Schampavie verder te verrijken door andere paden en plekjes op te zoeken.

Op vrijdag en zondag wandelen we in Frankrijk. Hoog boven de Maas en de Semoy vind je te midden van uitgestrekte loofbossen fantastische vergezichten en avontuurlijke paadjes. Op vrijdag bijvoorbeeld rond Roche Bayard (Ros Beiaard), op één van de vier heuvels die samen de Quatre fils Aymon (de vier heemskinderen) genoemd worden. Andere uitzichtspunten zijn de Roc la Tour en het Sentier des Crêtes boven Monthermé (beiden zondag voorzien).

's Zaterdags blijven we in België. Een wandeling met dagrugzak langs Bohan richting Orchimont en terug via Membre. In de buurt van Orchimont opent het landschap zich wat doordat bos plaats maakt voor weiden en akkers. Onderweg doen we het natuurgebied Bohan-Membre aan met het 'ravijn' van de Sautou, een natuurgebied dat het afgelopen jaar bereikbaar werd dankzij een nieuwe wandelbrug.

Weetje: decennialang slaagden de Franse en Belgische GR-organisaties er niet om het Franse en Belgische traject van de GR16 op elkaar te laten aansluiten. Volgde je het Belgische GR-boekje, dan begon of eindigde je in Montherm&eactu; en vond je in Frankrijk geen rood-witte markering. Volgde je de Franse GR16, dan volgde je een ander traject, dat zelfs niet in Montherm&eactue; passeerde. Maar een vijftal jaar geleden is het toch gelukt om een gezamenlijk traject uit te stippelen.

De wandelingen gaan vaak over geaccidenteerd terrein, met flinke hoogteverschillen (tot 800m per dag) en soms smalle paden over steilere hellingen. Omdat je dan minder snel wandelt blijft de afstand beperkt tot 20-21km per dag (indien nodig kan verder ingekort worden). Op zaterdag kan de wandeling wat langer zijn als de omstandigheden het toelaten.

Baraque Laurent
Schampavie voor Baraque Laurent - januari 2014. Foto van Hugo Marissens.
Les Hautes Rivières
Les Hautes Rivières - januari 2014. Foto van Hugo Marissens.