Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 9 - maandag 11 juli 2022

Pittige Fiets3daagse

Hoge Venen en Oostkantons: vanuit Verviers naar de JH te Sankt-Vith.

Fietsroute kaart Hoge Venen en Oostkantons

Zaterdag 9 juli 2022 ( ∼75 km)
We verzamelen aan de voorzijde van het station te Verviers. Wij klimmen van 165 hoogtemeters uit de Vesder vallei tot ongeveer 350 m hoogte waarna wij nabij Polleur de Hoëgne oversteken. Na dit dipje in het landschap winnen wij terug hoogte om geleidelijk aan te klimmen tot het Fagne de Malchamps ( ∼ 550 m) , gelegen ten zuiden van Spa. Vervolgens dalen wij af tot de Amblève ( ∼ 230 m) , die wij stroomopwaarts volgen tot Trois Ponts. Wij verlaten er de vallei in zuidwestelijke richting en klimmen er ↗ met een zeer lange kuitenbijter 😀 naar het dorpje Wanne ( ∼ 475 m). Door de bossen, met als hoogste punt ongeveer 600 hoogtemeters gaat het vervolgens via Recht en Rodt tot de jeugdherberg te Sankt-Vith ( ∼ 460 m) , waar wij 2 keer overnachten.

Zondag 10 juli 2022 ( ∼75 km)
Na het ontbijt vertrekken wij voor een fietslus. In uw fietstassen stop je enkel uw picknick en wat je overdag nodig hebt. In grote lijnen gaat het in eerste instantie in zuidwestelijke richting naar Gouvy, dat wij rechts laten liggen. De eerste helft van de tocht fietsen wij doorheen een golvend plateau (450 m à 510 m hoog) , met akkers, weiden en bossen. Wij fietsen er doorheen het Groot-Hertogdom-Luxemburg . Na een 40 tal kilometers, te Troisvierges ( ∼ 420 m) dwarsen wij de vallei van de Woltz. Terug op het plateau fietsen wij via Binsfeld en Weiswampach, om vervolgens steil af te dalen naar de vallei van de Our ( ∼ 350 m). We volgen er de rivier stroomopwaarts tot aan de samenloop van de Braunlauf om verder het Vennbahn fietspad volgend, geleidelijk terug tot Sankt-Vith te klimmen.

Maandag 11 juli 2022 ( ∼80 km)
Gepakt met al onze bagage fietsen wij een 25 tal km in noordelijke richting tot het stuwmeer van Robertville. Wij verlaten er de Warche vallei richting de Hoge Venen. Nabij het "Fagne de Clégaye" bereiken wij het hoogste punt ( ∼ 642 m) van deze fietsdriedaagse. Verder naar het noorden, over goede halfverharde boswegen, gaat het bergaf naar Ternell. Wij dalen er verder af naar de Getzbach die wij stroomafwaarts volgen tot de Wesertalsperre ( ∼ 375 m), het stuwmeer ten zuiden van Eupen. Vervolgens, in westelijke richting, fietsen wij halfrond het stuwmweer van de Gileppe ( ∼ 315 m). Vanaf hier is het gemiddeld bergaf en slechts een tiental km, om te eindigen aan het station te Verviers ( ∼ 165 m).

Fietsroute Profiel Hoge Venen en Oostkantons

Aanvullende landschap foto's en regioinformatie kan je onder andere vinden via de onderstaande webpagina's :
Foto Hoge Venen
Fietsen in de Oostkantons.
Radfahren in der Eifel