Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

nacht zaterdag-zondag 28-29/05/2022

Nachtwandeling +/- 30 km + 4 km (na aankomst te Scherpenheuvel)

Wespelaar-Scherpenheuvel

"We gaan te voet naar Scherpenheuvel", het zou de verwijzing naar een feestnummer van de legendarische muziekroep "De Marlets" kunnen zijn. Maar niets is minder waar want ik heb een tocht uitgestippeld om van uit Wespelaar naar Scherpenheuvel te stappen. Scherpenheuvel is één van de oudste bedevaartsoorden van België. Vooral in de maand mei trekken (trokken) talrijke groepen 's nachts op bedevaart om 's ochtends vroeg in Scherpenheuvel aan te komen. De herinneringen hieraan dateren van uit mijn jeugdjaren, zo groeide het idee om er een Schampavietocht van te maken. Voor de ene is het een bedevaart of een tocht ter bezinning, voor de andere primeert vooral het sportieve. Wandelen in het donker voelt anders dan wandelen bij daglicht. Logisch, het is donker en er is veel minder omgevingslawaai. Toch zie je meer dan je denkt. Je zult verbaasd zijn.

Niettegenstaande het traject vooral loopt langs verkeersluwe wegen moeten we de nodige aandacht hebben voor zichtbaarheid en verkeersveiligheid. Daarom de vraag om iets van fluoriserende/reflecterende kledij (hesje, rugzakhoes, armband, etc.) te dragen en een hoofdlamp of zaklamp mee te nemen.

We vertrekken aan het treinstation van Wespelaar (lijn Leuven-Mechelen) na aankomst van de laatste trein uit Leuven. Via Wakkerzeel brengen we een bezoek aan de festivalweide van Werchter waar we iets verderop de Demermonding treffen. We volgen deze rivier stroomopwaarts tot we in Aarschot aankomen. Hier wandelen we voorbij de 's Hertogenmolens, waarvan de eerste bouwsels dateren van uit de beginjaren 1500. We kruisen het standbeeld van een intrigerende man waarover ik een interessant verhaal kan vertellen.

Opkomende zon standbeeld van een intrigerende man

We zijn nu iets over halfweg. Afwisseld bosjes en velden langs menig trage weg, de vermoeidheid loert om de hoek. Maar we volharden, de dageraad dient zich aan. De laatste hoogtemeters voor we aankomen op een mysterieuze plaats. Na aankomst in Scherpenheuvel hebben we tijd om te verpozen en misschien openen al enkele horecazaken hun deuren. Daarna gaan we terug op pad voor de laatste kilometers. Vooral voor de GR5 stappers wordt het interessant. In de verte kan je de abdij van Averbode spotten. We volgen deze route over een afstand van ongeveer 4 km tot aan het treinstation van Zichem waar we om het uur een trein naar Aarschot of Diest kunnen nemen.