Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Westkust van de Republiek Ierland

Vrijdag 27 mei - zaterdag 18 juni 2022
(Exclusief de heen- en terugreis naar Cherbourg)

Doorgaande Fietstrektocht - voor geoefende fietsers (v/m)
+/- 1200 km verdeeld over 17 fietsetappes

Overzicht kaartje Deze doorgaande fietsttrektocht werd geïnspireerd door de Sli an Atlantaigh Fhiáin" of in het Engels de "Wild Atlantic Way". De Wild Atlantic Way slingert zich langs de Ierse westkust met een adembenemende, en diep ingesneden fotogenieke kustlijn. Ooit was hier het einde van de wereld... het is er in ieder geval bijzonder mooi. De oceaan is nooit ver af ! De afwisseling is er groot, er zijn baaien met stranden, kliffen, pieken en in het binnenland ruige en desolate gebieden met veen en moeras.
Ierland is niet enkel bekend voor de indrukwekkende landschappen. De hartverwarmende gastvrijheid van de bevolking en de live folk muziek in de sfeervolle pubs, is evengoed een reden om er de sfeer te gaan opsnuiven.

Deze fietsvakantie begint te Cherbourg ( Normandië , Frankrijk) . Wij schepen er in voor een namiddag-nachtvaart rechtstreeks naar Dublin ( Republiek Ierland). Zie het internet kaartje van Irish Ferries. Vervolgens gaat het met de trein tot Cork , gelegen in het zuidwesten van Ierland. Na 17 fietsdagen bereiken wij, met ongeveer 1200 km in de benen, Sligo. (Zie het indicatieve rode lijntje op het kaartje hiernaast.) Van het noordwesten van de Republiek Ierland reizen wij met de trein terug tot Dublin aan de Ierse oostkust. Na een bezoekdag aan de stad schepen wij de volgende dag in voor een nachtvaart terug naar Cherbourg.

Vanuit Cork gaat het westwaarts, golvend op en neer, doorheen het landelijk achterland van de "Fuchsia kust". Het klimaat in deze streek is er mild dankzij de Golf Stroom. De volgende dagen fietsen wij doorheen het Inveraigh schiereiland, dat door de "Ring of Kerry" omcirkeld wordt. Hier wachten ons een afwisselende kust met prachtige stranden, baaien en ruige kliffen. Wij fietsen er doorheen het binnenland, langs meertjes en veengebieden, omgeven door hoge bergen. Wij overnachten er in de Black valley (De kilometers van deze etappe en van de volgende etappe worden beperkt gehouden, niet alleen om de hoogtemeters per dag te verwerken maar bovenal om maximaal te genieten.) De tweede overnachting aldaar is voorzien aan de Ballinskelligs baai te Waterville, het was een favoriete vakantieplek van Charlie Chaplin. Via het Valencia eiland rijden wij half rond de baai van Dingle. Wij verkennen er het gelijknamige, langgerekt bergachtig schiereiland. Wij verblijven twee nachten in het havenstadje Dingle. Tijdens de rustdag kan, normaal gesproken, de lokale Whiskey stokery. bezocht worden. (Dat er te Dingle een Whiskey pub is, voor de meerderjarige liefhebbers, spreekt voor zich !)

Genoeg "gelanterfant" ! Om de Ierse 'glazen boterhammen' te verbranden, beklimmen wij de volgende dag de Connor bergpas ( 410 m ). Dit is de hoogste bergpas die wij tijdens deze fietsreis voorgeschoteld krijgen. Terug afgedaald tot zeeniveau vervolgen wij in oostelijke richting langs de Tralee baai. Wij verblijven er in het stadje Tralee. De volgende dag fietsen wij verder noordwaarts tot het estuarium van de Shanon rivier. Onderweg houden wij even halt aan het Banna strand. Wij overnachten te Tarbert. Noordelijker, aan de overkant van de Shanon, fietsen wij naar de kliffen van Moher. een niet te missen bezienswaardigheid van de Wild Atlantic Way. De acht km lange kliffen zijn er tot 200 m hoog. Wij overnachten er te Doolin, een paradijs voor liefhebbers van folkmuziek. Vanuit Doolin nemen wij de ferry naar de Aran eilanden. Wij bezoeken er Inishmore, het grootste van de drie eilanden. Na deze halve rustdag steken wij met een ferry de baai van Galway over. Aangekomen te Connemara staat, nabij Clifden, de "Sky-Road", met haar panoramische vergezichten op de diep ingesneden kustlijn, op het programma. Verder ten noorden, ronden wij de Killary Glen (fjord) die wij omhoog klimmend verlaten via de Delphi vallei. Van hieruit fietsen wij via Westport en Newport en zoeken aansluitend de "Great Western Greenway", een voormalige spoorlijn, omgevormd tot een fietspad. Wij fietsen er met uitzicht over de Clew baai, richting het Achill eiland. Het uitgestrekte, zeer dun bevolkte, Mayo plateau wordt gekenmerkt door eenzame moeraslanden en een frontiersfeer. Onderweg overnachten wij te Belmullet, bevolkt door ongeveer 1100 zielen. (Het is de enige 'agglomeratie' van betekenis in de wijde omgeving.) De volgende etappe buigt af naar de kust om via Ballycastle en Killala naar Ballina te fietsen. We overnachten te Ballina (Joe Biden's betovergrootvader verliet Ballina in 1851, in een tijd dat de Ierse bevolking leed onder de grootste massale hongersnood in haar geschiedenis, ook wel bekend als "The Great Hunger". ) 7 Jaar hongersnood, veroorzaakt door een schimmel die aardapels aantast, had een massale ontvolking van Ierland tot gevolg , enerzijds door sterfte en ook door noodgedwongen emigratie o.a. naar de USA.)

Tijdens de laatste etappe vormen de Ox Mountains de laatste 'hindernis' op onze weg naar onze eindbestemming Sligo.

P.s. Achter elk blauw gekleurd woordje zit een sfeerfoto of een andere 'bonus' verscholen.