Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 13 - maandag 16 mei 2022

Pittige fiets4daagse, deels met bagage
75 tot 90 km/dag

Larochette: Ardense uitlopers, Müllerthal en Naturpark Südeifel

In Luxemburg is het aangenaam fietsen, over kleine verharde weggetjes en vlot befietsbare boswegen. Afwisseling troef: Belgisch Lotharingen, de Luxemburgse uitlopers van de Ardennen, het Müllerthal en het Naturpark Südeifel. Boscomplexen, indrukwekkende valleien en weidse landschappen wisselen elkaar af. Vrijdag en maandag gaat de bagage mee op de fiets, voor Aarlen-Larochette en omgekeerd.

Vrijdag - 80 km - Eisleck: vanuit Aarlen fietsen we eerst noordwaarts langs de Belgisch-Luxemburgse grens, met uitzicht over het glooiende Lotharingen. Al snel stoten we op scherp in de Ardense vlakte ingesneden valleitjes van riviertjes als de Koulbich, Foulsterbaach, Turelbaach, Mëchelbaach en de Wark - ze hoeven geen belletje te doen rinkelen, maar ze klinken zo charmant. Regelmatig op en neer dus, maar niet elke keer! De valleien wisselen af met vergezichten op het plateau en frisgroene boscomplexen. We passeren ook een eerste keer de onvermijdelijke Sûre.

Zaterdag en zondag - 80 tot 90 km: de jeugdherberg van Larochette is onze uitvalsbasis. Het stadje ligt in het westen van de regio Müllerthal, ook gekend als Klein Zwitserland. De regio is gekend voor zijn kalkstenen rotsformaties langs de Süre/Sauer en zijn zijriviertjes. Om ze een blik naderbij waardig te gunnen verlaten we het asfalt al eens. Ook de Südeifel in Duitsland ligt binnen handbereik, Bitburg en Trier er net buiten.

Maandag - 75 km - Gutland: we ontbijten vroeg en trekken westwaarts door het Gutland, in essentie een Zandstenen plateau met geringere hoogteverschillen. Het landschap is een stuk toegankelijker. We volgen grofweg de rivier Attert, soms van nabij en soms verderaf. Hij ontspringt in België ten Noorden van Aarlen en mondt in Colmar-Berg in de Alzette uit, die op zijn beurt een boogscheut verder in de - en ik schreef het al - onvermijdelijk Sûre uitmondt. Enkele oude spoorbeddingen helpen ons vlot vooruit. Na een laatste klimmetje van enkele tientallen meters, bereiken we de Belgische grens. En er resten een kleine vijf kilometer naar het station van Aarlen. Het terrein en wegdek zou ons moeten toelaten flink op te schieten zodat we op tijd thuis zijn.

Tegelijk met ons, verblijft er in de Jeugdherberg ook een groep wandelaars onder begeleiding van Jos, er werd in totaal voor 31 personen gereserveerd. Bij onvoorziene omstandigheden (zoals weer en wind of spoorwerken) is het mogelijk dat de voorziene tochten ingekort worden en het parcours en cours de route wijzigt.

Donderdagavond mogelijkheid voor een extra overnachting in Luxemburg-stad: zie je er tegenop vroeg op te staan? Dan kun je op donderdag in de Jeugdherberg van Luxemburg-stad overnachten. Je reist autonoom naar Luxemburg, vrijdagochtend nemen we samen om 9:10 de trein naar Aarlen (wie met de wagen komt, laat hem donderdag in Aarlen achter en reist verder met de trein). Het traject Aarlen-Luxemburg kost 2,5 euro enkele reis, de fiets vervoeren kost 4 euro enkele reis (voor de heenreis volstaat 1 fietsbiljet van thuis naar Luxemburg).