Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 30 april 2022

Dagwandeling 23 km golvend

Wég van Brussel 5:
Brussel-Noord - Oudergem - Groenendaal

Van Art Nouveau tot Zoniënwoud.

Brussel In november 2018 begon een reeks van 10 tochten, telkens startend in Brussel en eindigend ergens buiten Brussel.
De 4 vorige etappes.
Deze keer starten we aan Brussel-Noord. Via een paar straten met neonverlichting naar de Kruidtuin, langs een daktuin boven Brussel Congres, een fraai vergezicht, de onbekende soldaat en het Barricadenplein naar de Squareswijk.
Liefhebbers van Art Nouveau zullen hier hun hartje ophalen: we houden even halt bij een 10-tal pareltjes, waaronder het Huis van Eetvelde, het Quaker House, Huis Saint-Cyr, het Paviljoen van de Menselijke Driften en het Cauchiehuis.
Intussen zijn we ook langs de Grote Moskee van Brussel en onder de Triomfboog van het Jubelpark doorgestapt, en hebben we zelfs een pissijn en een wc voor dames gevonden (veel te zeldzaam in Brussel).

Vervolgens een 3tal kilometer gewone straten met rijwoningen en enkele kleine parkjes en pleinen en een villawijk met doorsteekjes via trage wegen. De Duivelsbrugweg en Verliefdenweg blijken zeer dicht bij elkaar te liggen nabij het Woluwepark.

Langs de kastelen van Hertoginnedal (25 ha, onderdeel van de Koninklijke Schenking, al veelvuldig gebruikt om politiek moeilijke knopen te ontwarren) en het Sint-Annakasteel (een selecte club, je komt er enkel binnen met universitair diploma en mits je voorgesteld wordt door 2 leden (leden van die club, niet van Schampavie).

Door het Bergojepark naar het Rood Klooster en z'n vijvers. Nog 7 kilometer door het Zoniënwoud in fris lentegroen, deels op grondgebied van het Brussels gewest, de laatste 2 kilometer in Vlaanderen: Groenendaal.

Brussel
Park boven Brussel Congres.
Brussel
Barricandenplein.
Brussel
Huis Saint-Cyr. Foto's van Hugo Marissens