Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 29 april 2022

Dagwandeling 17 km, heuvelend

Fruitbloesem in Wezemaal, heide bij Aarschot

De Wijngaardberg bij Wezemaal is gedeeltelijk natuurgebied. De heuvel ligt op 72 m hoogte (40 meter boven de omgeving) en werd gevormd door de Diestiaanzee. Er zijn nog overblijfselen van groeven van de bruine ijzerzandsteen. Tijdens de eerste helft van de 19de eeuw werd op de zuidelijke flank aan wijnbouw gedaan. Nu vind je hier vooral laagstamfruitbomen die nu hopelijk volop in bloei staan. De wijnmuur van Wezemaal is gebouwd in de 19de eeuw en onlangs hersteld volgens de Gallische methode die later overgenomen werd door de Romeinen. De muur diende als beschutting voor de wijngaarden. Om de muur beter te beschermen tegen felle winden en regen werden houten staketsels ingewerkt.
Op weg naar Gelrode zien we de Moedermeule, een authentieke graanmolen uit 1667.

Na een bezoek aan het ouderwets cafeetje van Gelrode lopen we langs recent opengestelde Trage Wegen naar de heuvelruggen Eikelberg en Liedeberg. Vooral de laatste is sterk ingesneden met 30-meter diepe afgronden.

's Hertogenheide bij Aarschot is een uitgebreid heide- en bosgebied met grote reliëfverschillen.
De Aurelianustoren (of Orleanstoren) is een van de weinige overblijfselen van de oude stadsomwalling rond Aarschot. We dalen 40 m naar de stad.

Wezemaal Gelrode
Foto's van Jos Van der Plancken. Januari 2022