Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Weekend 23-24 april 2022

Hyacintenwandeling in Dworp

Rugzakweekend ong. 23 km/dag – licht heuvelachtig

Half april maken de bosanemonen stilaan plaats voor de boshyacinten. De paarse bloemenzee die elk jaar te bewonderen is in het Hallerbos, dat maar liefst 552 hectare groot is, maakt een uitstap hierheen zéér bijzonder ! Van heinde en verre komt men dan naar het Hallerbos om dit natuurfenomeen gade te slaan.

 Foto Hyasintenfestival

2019 © Heidi VDB

Zaterdag stappen we van Braine-l’Alleud (Eigenbrakel) langs de kerk van Sainte-Etienne, deze deed dienst als hospitaal bij de veldslag van Waterloo. De Leeuw van Waterloo staat eigenlijk op het grondgebied van Eigenbrakel maar daar komen we niet voorbij. We komen in het Hallerbos via de Dreef van Eigenbrakel en stappen daar op een beuk met tondelzwam, daarna stappen we langs de Jansheideberg, een natuurgebied dat deel uitmaakt van het Hallerbos. Dit natuurgebied ligt op een heuvel en bestaat uit een plateau-, een helling- en valleigedeelte. Het diepste punt ligt op ong. 75 m en het hoogste punt op 115 m. Rond het jachtpaviljoen vind je er uitzonderlijk een aantal dikkere oude bomen. Tijdens de 1ste wereldoorlog liet de Duitse bezetter bijna alle grote bomen kappen, maar in 1930 kwam het bos terug in bezit van de Belgische Staat en het werd opnieuw herbebost tussen 1930 en 1950. Ondertussen kunnen we genieten van de fauna en flora in het Hallerbos met als uitschieter de bosanemonen. Via het domein van Huizingen met zijn rotstuin en het 19de-eeuws kasteel met vijver, waar je tal van vleesetende waterschilpadden aantreft, bereiken we onze overnachtingsplaats.
(dagafstand ong. 23 km)

Zondag stappen we eerst door de fusiegemeente Beersel, langs drassige valleigebieden, boomgaarden, brongebieden en holle wegen. Het landschap bestaat vooral uit randbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en bos. Via de GR groene Gordel doorkruisen we de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode en via de Grote Hut komen we in het Zoniënwoud terecht. We stappen nog even door het bosreservaat Zwaenepoelde en wandelen verder via de GR 512 tot aan het treinstation van Holleken.
(dagafstand ong. 23 km)

Foto Rondom Halle

Rondom Halle 2018 © Guido Vermeir