Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 10 april 2022

Dagwandeling 22 km, vlak en heuvelend

Voorjaarsbloemen in Silsombos en Bertembos

Vanuit het kleine station van Erps-Kwerps direct het veld in op weg naar Kwerps. In het wilde broekbos Silsombos volgen we de Wiesbeek.
Trage Wegen zijn hier TRAAG: over knuppelpaden van dunne boomstammen en dikke boomtakken, vlonderpaden van planken, tussen omgevallen bomen, door plekjes slijk.
In het bos en de ingesloten graslanden bloeien nu het speenkruid, de slanke sleutelbloem, de bosanemoon, de pinksterbloem en de dotterbloem. Hier en daar rieken we het daslook al. We lopen langs en door grote rietvelden.
In dit bijzonder rijke gebied loopt momenteel een LIFE-project.
De Molenbeek, waar we de Zwarte Madam tegenkomen, ligt hoger dan het pad ernaast. Het is een sprengebeek, of een verhoogde beek, die de Heersemmolen in Veltem-Beisem (Herent) en de watermolen van Ter Balkt (Kampenhout) voedt. Zo stroomt de Molenbeek even buiten ons parcours OVER de Weesbeek!
We lopen nu naar die Heersemmolen, over het weidse grasland Stronthoek, rondom het Paardenbos en door het met bosanemonen overgroeide Hingessem-bosje.
We volgen dan de hoge Molenbeek naar Beisem (mooi kerkje!).
Een eindje na de middag vinden we een caféterras in Veltem.

We komen in het Bertembos. Niet langer vlak maar soms sterk heuvelend, vooral het met bosanemonen bezaaide meest oostelijk deel.
Door de golvende velden en weiden van het natuurreservaat Koeheide en Schapenheide en langs de Hoge Beek naar Winksele en het station van Veltem.

Heide Heide Heide
Foto's van Jos Van der Plancken. April 2021