Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Donderdag 2 december 2021

Schampavaria

Stadsverkenning rond Van Eyck en bezoek aan de Sint-Baafskathedraal met Lam Gods

'Gent - Van Eyck was hier'.

Wegens de slechte Coronacijfers wordt dit verplaatst naar lente 2022.

Corona trok in 2020 een ferme streep door dit geplande bezoek aan Gent in het kader van het Van Eyck-jaar. Maar net als de stad Gent 'verlengde' ook Schampavaria het Van Eyck-jaar tot eind 2021. Een pluspunt van dit uitstel: in de loop van 2021 opende een gloednieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal én zorgde een versoepeling van de corona-maatregelen ervoor dat een groepsbezoek aan de kathedraal weer mogelijk is.

Onze dag in de Gentse binnenstad is een drieluik.

Het eerste luik is een begeleide wandeling in het teken van 'Jan Van Eyck en … de vrouwen'. Onze gids verwacht ons om 10u bij het monument voor de gebroeders van Eyck. Wie zijn toch die rijk getooide dames op Jans meesterwerk? Al wandelend krijgen we een antwoord op die vraag en maken we kennis met Jan, die mysterieuze vrouwen en ... de middeleeuwse modegrillen. We passeren daarbij o.m. het Geeraard de Duivelsteen, het Belfort, het Borluut- en het Gravensteen en eindigen via de Graslei op de Kouter.

Als tweede luik gaan we op verkenning langs diverse plekken die op één of andere manier met het verblijf van Jan Van Eyck in de Arteveldestad te maken hebben. Plekjes uit het verleden én het heden. De fijnste kunstspeurneus wacht een beloning. Bij het begin van deze wandeling is een vrije lunchpauze voorzien. We zijn dan vlakbij het ‘Zuid’ (Woodrow Wilsonplein), met allerlei lunchmogelijkheden. Bij mooi weer is voor de liefhebbers zelfs een picknick langs de Scheldeboorden een optie (picknick meebrengen of aankopen in het nabije overdekte winkelcentrum).

Om 15u30 stipt worden we verwacht aan het gloednieuwe bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal voor het derde luik. Sedert kort kunnen bezoekers de kathedraal, haar kunstwerken en haar geschiedenis in zgn ‘augmented reality’ beleven. Dit is geen virtuele beleving, je loopt reëel door crypte en koor, maar via een bril of een tablet (jouw keuze) krijgt die realiteit een extra dimensie. Hoogtepunt is ongetwijfeld het bezoek aan de Sakramentskapel waar 'De adoratie van het Lam Gods' op haar nieuwe locatie te bewonderen valt. Deskundig gerestaureerd met het oog op de tentoonstelling in 2020, krijg je het meesterwerk van Jan (en Hubert) Van Eyck te zien in volle glorie, in de originele verflaag uit de 15de eeuw. Het bezoek duurt 60 minuten.

Voor wie wil, is een afsluitertje in een nabij café voorzien.