Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 18 november 2023

Schampavaria

Schampavaria, dat is...

Dagwandeling Art Nouveau in Brussel

We spreken af om 9u30, gezeten op de banken tussen de reuze bloempotten ter hoogte van de hoofdingang van het Centraal Station. Dit station is trouwens een minder bekende realisatie van Victor Horta, die hieraan begonnen is in 1910 en eraan gewerkt heeft tot aan zijn dood in 1947. Het werk werd pas beëindigd in 1952.
Onze ganse wandeldag zal trouwens in het teken staan van deze vader van de nieuwe architecturale opvattingen die vervat zitten in de 'Art Nouveau'-kunstrichting.

'Brussel, geboortestad en hoofdstad van de art-nouveau architectuur'.
De Art nouveau is echter niet in Brussel ontstaan, maar  in Parijs. Historisch belangrijk om weten is wel dat de éérste art-nouveau woning ter wereld, namelijk het huis Tassel, zich in Brussel bevind. Ze werd in 1893 door Victor Horta gebouwd.
Ook interessant om weten is dat de twee grote Europese strekkingen in de art nouveau/Jugendstil-architectuur in onze hoofdstad Brussel vertegenwoordigd zijn:
- de organische lijnen, geïnspireerd door de natuur, ook wel als de Frans-Belgische art-nouveau lijn bestempeld.
- de geometrische lijnen, dus de meer rationele, abstracte richting van de Oostenrijkse-Duitse Jugendstil..

Van de periode tussen 1893 en 1914 werden in Brussel meer dan vijfhonderd voorgevels van een bijzondere belangrijkheid gecatalogiseerd. Dat is meer dan in welke andere stad ook ter wereld. We gaan ze vandaag niet allemaal kunnen bekijken tijdens deze dagwandeling, maar toch wel een groot aantal. We gaan ons echter wel concentreren op de meesterwerken van Horta, met als hoogtepunt het Solvay huis, waarvan de gevel momenteel in restauratie is. Een gids zal ons om 18u begeleiden in dit uniek interieur, dat op de lijst van de Unesco staat. Op dat ogenblik zijn de toeristen naar huis en hebben we de pracht van dit interieur voor ons alleen.
Voor de bouw van dit huis was trouwens een onbeperkt budget voorzien. Leuk als je zo kan bouwen, want er is op niets bespaard. En dat is er ook aan te zien. Van al deze pure schoonheid kunnen wij op deze culturele wandeldag vanaf 18u volop genieten.

Voordien genieten we van de schoonheid van het museum Horta in de Amerikaanse straat nr 25. Eveneens een pareltje dat op de lijst van de Unesco staat.

De dag vangen wij echter aan door even ontrouw te zijn aan onze Victor en blijven om 10u hangen bij het meesterwerk van zijn studiegenoot en vriend Paul Sainteny : Het vroegere warenhuis 'Old England' aan de Hofberg, gebouwd in 1899. Het Ravensteinhof en de Apotheek Delacue, die we voordien passeerden zijn eveneens van zijn hand en ontsproten uit zijn brein...

Nadat we een eindje verder naast het Koninklijk Paleis een zeer mooie en unieke  tentoonstelling bezocht hebben van de Art Nouveau, topstukken uit de Koning Boudewijnstichting. Dit doen we natuurlijk nu al om al in de juiste sfeer te komen, immers het zijn allemaal uitzonderlijke objecten met een uniek verhaal.

We  begeven ons vervolgens naar het Stripmuseum, het vroegere warenhuis Waucquez, van wie anders dan van de hand van Horta. Om dit juweeltje te bereiken wandelen we toch even voorbij het Paleis voor Schone Kunsten, eveneens van de hand van Horta. In deze vroegere groothandel voor stoffen is sinds 1986 het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal ondergebracht.
We blíjven even culinair hangen te midden van al deze schoonheid en gaan hier een kleine lunch nuttigen.

Gesterkt door onze welverdiende lunch vertrekken we nu blijgezind door dit prachtige interieur voor een lange, maar zeer mooie wandeling richting de Vijvers van Elsene, de Louisalaan en de Amerikaansestraat  waar we het privé huis van Horta bezoeken, ondertussen het Horta museum geworden.
Even voordien hebben we trouwens aan de overkant van de Avenue Louise het Max Hallet huis kunnen bewonderen, een ander meesterwerk van Horta. Het interieur zal ik jullie enkel op foto's kunnen laten zien, want het is niet te bezichtigen

Het bezit van een museumpas voor deze unieke, culturele wandeldag door Brussel is aan te raden, gezien we drie musea zullen bezoeken.
De niet bezitters hiervan krijgen wel de mogelijkheid om zich aan de ingang van elk museum van een ticket te voorzien.

We nemen nu na de apotheose van deze  dag, namelijk het gegidste bezoek aan het Solvay huis om 18u, de bus 38 op het Vleurgat richting Centraal Station. Hiervoor kan je gewoon betalen op de bus met je bankkaart.

Diegenen die nu nog geen Art Nouveau indigestie zouden hebben opgedaan, kunnen mij met plezier vergezellen naar het etablissement de 'Ultieme Hallucinatie'... Hier kunnen we nog iets drinken om in de juiste sfeer deze prachtige en onvergetelijke Art Nouveau wandeldag af te sluiten.

Schampavie heeft met z'n 'Weg van Brussel'-tochten al langs heel wat Art Nouveau-huizen gestapt, echter weinig van Victor Horta. Bovenstaande Schampavariatocht is weer iets helemaal anders (+ woningen van binnen). Hieronder 4 foto's van Hugo Marissens tijdens deze Weg van Brussel-tochten op andere locaties.
Schampavaria
Victor Horta - Huis Van Eetvelde
Schampavaria
Ernest Blérot
Schampavaria
Paul Cauchie
Schampavaria
Paul Hamesse