Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 14 - woensdag 25 oktober 2023

Massif des Vosges

Tochten met dagrugzak

In deze middelhoge bergketen met toppen rond 1300 m wandelen we vooral in het regionaal natuurpark Parc des Ballons des Vosges.
Maar onze reis start in het gebied ten noorden daarvan, in het bergachtige deel van Le Pays de Barr. Vanuit ons eerste verblijf op Mont Ste-Odile kunnen we onder meer tochten doen naar de tempel op le Col du Donon en naar la cascade de Nideck.
Vanuit de heuvels kijken we neer op de roestige herfstkleuren van de uitgestrekte wijnvelden van de Elzas in het oosten.
In deze omgeving liggen ook de versterkte burchten Bernstein, Haut Andlau, Spesbourg en Landsberg en het concentratiekamp van Natzweiler-Struthof.

Le Donon
Col du Donon 1999 - foto Jos Van der Plancken

Ons volgende verblijf ligt nabij Le Petit Ballon, het centrale punt van een waaier aan grazige bergslenken die mooie uitzichten bieden in de weidse omgeving van La Vallée de Munster.

Vervolgens hebben we een verblijf in Markstein bij Kruth. Vanuit de Kastelberg (1350 m) over de Rainkopf (1305 m) en Le Schweisel (1271 m) tot aan de Hundskopf (1237 m) en de Jungfrauenkopf (1268 m) loopt een prachtige kale bergkam met weeral weidse zichten. Ten zuiden van Markstein loopt die kam verder over de Marksteinkopf (1242 m). Mogelijk kunnen we hier een tocht in lijn doen, door wagens te verplaatsen, zodat we een godganse dag op de hoogte kunnen blijven lopen.

Het laatste verblijf ligt nog zuidelijker, bij het meer Grand Neuweiher. Gezien hier geen wagens kunnen komen, is het rond deze idyllische plek uitermate rustig. Na amper 8 km wandelen staan we op de Ballon d'Alsace (1247 m). De wandelmogelijkheden zijn hier onuitputtelijk.

Reis met 2 minibussen (8+1).
Daarvoor hebben we bereidwillige chauffeurs nodig.

Slapen en eten
Een klooster in Mont Sainte-Odile (3 nachten), een ferme-auberge bij Le Petit Ballon (2 nachten), een auberge met 4 appartementen bij Kruth (3 nachten) en een auberge in Neuweiher (3 nachten). Steeds wordt gekozen voor half pension. Meestal zijn het kamers van 2 of 3.

Wandeltochten:
Tot nu zijn een aantal geschikte wandeltochten uitgetekend. Tochten kunnen zelfs ter plaatse nog worden gewijzigd.
Het zijn voornamelijk lustochten, mogelijk één of enkele tochten in lijn. Steeds met dagrugzak, wandelduur ongeveer 6,5 uur.

Le Schweisel
Le Schweisel, GR5 2019 - foto Jos Van der Plancken

Kandidaten
sturen een berichtje naar j.raskin@telenet.be en jvdplancken@gmail.com. Zij krijgen dan meer informatie. Vermeld ook als je kandidaat-chauffeur bent of reservekandidaat.
Maximaal 16 deelnemers.

Tochtbegeleiding
Jan Raskin en Jos Van der Plancken

Schampavietochten van meer dan 5 dagen zijn voorbehouden aan leden die ook in de loop van 't jaar deelnemen aan activiteiten.