Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zondag 1 - vrijdag 13 oktober 2023

Rugzaktrektocht tussen hotels en pensions, tussen 100 en 1450m boven de zeespiegel

Zuid-Oost Bulgarije

'k Was al 2 keer in Bulgarije met Schampavie: een fietstrektocht in 2008 (toen paard en kar en Trabantjes nog alom tegenwoordig waren) en een rugzaktrektocht in het zuidwesten in 2016. Deze keer een nog-minder toeristisch gedeelte, waar etappe 1 en 2 van de fietstrektocht plaatsvond, 250 à 300 km ten oosten van de hoofdstad Sofia.
De ANWB-gids van Bulgarije besteedt er maar enkel pagina's aan en schrijft: 'De rit verder het zuidoostelijk deel van de Rhodopen in neemt de vorm aan van een ware ontdekkingsreis. Hier vind je nog de ongereptheid van een geïsoleerd landschap, vrijwel zonder toeristische infrastructuur. De lucht is hier bijvoorbeeld ongelooflijk zuiver en de natuur vrijwel ongerept.
Ivaillovgrad heeft nog altijd het imago van een stad aan het einde van de wereld. En inderdaad is hier veel anders. In de tuinen van de 3700 inwoners tellende plaats groeien granatappelbomen, kiwi’s en citroenen. Ook sesam wordt verbouwd en verwerkt tot een sesampasta (tahan). In vrijwel elk huis wordt wijn gemaakt.'

Ten zuiden van Ivaillovgrad stappen we door een heuvelachtig landschap met bossen, wijngaarden, langs rivieren en (al dan niet droogstaande) beken, langs en door (vaak verwilderde) graslanden tussen 100 en 450m boven de zeespiegel. De schaarse dorpen tellen meestal minder dan 50 inwoners, sommige zijn helemaal uitgestorven. Een paar dorpen hebben een familiepension voor slapen, eten en gastvrijheid. Belgen zullen ze hier wellicht nog niet gezien hebben. Hier wonen voornamelijk etnische Bulgaren, Bulgaars-Ortodox.

Google Streetview - Dono Lukovo
Google Streetview - ten zuiden van Ivaillovgrad

Iets naar het westen zijn er 3 steden: Kroemovgrad (De stad zelf 4.800 inwoners, de gemeente inclusief die van de 78 omliggende dorpjes heeft 17.000 inwoners, in 1975 waren er dat nog 44.500), Momtsjilgrad (7.800/16.000 inwoners) en de grootste stad Kardzjali (44.000 / 71.000 inwoners), gelegen tussen 2 langgerekte stuwmeren. Hier wonen overwegend etnische Bulgaarse Turken, moslims. De bevolking is er op 30 jaar tijd zowat gehalveerd. 'Schoon' kan je die steden niet noemen.
Hier al wat meer hoogteverschil, de stuwmeren liggen op zowat 250m hoogte, de omliggende heuvels gaan tot 800m. We stappen veel over graslanden, 't kunnen deftige gras/aardewegen en paden zijn, soms is er niet meer dan wat vage sporen van vee. Veelal geen lange hellingen, een paar uitzonderingen met tot 500m omhoog of omlaag in 1 keer voor spectaculaire zichten over de stuwmeren.
Wellicht slapen we een paar maal in die steden, de rest pensionnetjes in kleine dorpen.

Neofit Bozvelievo, Kardzjali
Borovsko, Kardzjali
Yavorovo, Kardzjali
Cherna Niva, Kardzjali
Paradise Viewpoint.

Wandelkaarten van de regio bestaan er niet, de OpenStreetmap-kaart van dit gebied is de voorbije weken fel verbeterd, door mezelf. 'k Heb honderden paden, veld- en boswegen, vijvers, bossen, graslanden, verwilderd grasland, landbouwgronden, beken, rivieren en kleine nederzettingen bij getekend, zoals te vinden op gedetailleerde luchtfoto's. Schampavieters zullen de eersten zijn die van deze 'nieuwe' digitale kaarten kunnen genieten (of ervaren dat er een en ander toch ondertussen al dichtgegroeid is of integendeeel intussen een asfaltlaag gekregen heeft).

Ons 3e gebied bevindt zich nabij het Oosters-orthodox klooster van Bachkovo. Hier zien we wellicht wel toeristen, en er zijn zelfs bewegwijzerde wandelpaden, met een paar pittige klimmen, want hier gaat het tussen 400 en 1450m hoogte, veel bos, diep ingesneden dalen en hogerop rotsen en een hoogplateau.

Bachkovo Monastery
Vallei nabij Bachkovo Monastery
Holy Trinitiy Cross Forest
Borovo

Planning

Een dag-aan-dag planning wordt later opgemaakt.