Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 30 september - maandag 2 oktober 2023

Fiets3daagse (Heuvelland en Westhoek)

BE - FR - BE
Watou vanuit Kortrijk

Zorg er voor dat je maandag 2 oktober een vrije dag hebt!

Zaterdag 30 september 2023 ( ∼ 76 km)
We verzamelen aan de voorzijde van het station te Kortrijk. Wij vertrekken in zuidwestelijke richting langs de Leie en snijden er een hoekje Frankrijk af. Vanaf de monding van La Deule in La Lys gaat het verder in westelijke richting. Na ongeveer 45 km bereiken wij het Heuvelland, waar wij Den Engel op de Kemmelberg (154 m) niet 'links laten liggen'. Deze heuvel wordt gevolgd door de Baneberg (140 m) vanaf waar wij, via Westouter, gemiddeld bergaf fietsen naar Poperinge. Wij kopen er proviand in voor twee avondmalen en twee ontbijten die wij zelf zullen bereiden in onze verblijfplaats te Watou dat 10 km verder gelegen is. Wij overnachten er twee keer in "De Hoppe", een afgescheiden gedeelte van het Plokkersheem.

Zondag 1 oktober 2023 ( ∼ 84 km)
Na het ontbijt vertrekken wij voor een rondje fietsen ten zuiden van grensdorpje Watou. In je fietstassen stop je enkel je picknick en wat je overdag nodig hebt. Wij trekken doorheen het vandaag tot Frankrijk horende gedeelte van het voormalige graafschap Vlaanderen. Wij trekken er een grote lus omheen Hazebrouck. Wij fietsen er tot het kanaal de Neufassé dat de bovenloop van La Lys verbindt met Dunkerque aan de kust. Via het Forêt de Nieppe keren wij noordwaarts richting Mont des Cats (164 m) , De Katsberg, die wij niet links laten liggen. Verder met enkele panoramische uitzichten als beloning , gaat het terug bergaf. Over de grens houden wij even halt bij een Belgische bakker waar wij vers brood kopen. Wij beëindigen dit uitstapje acht km verder te Watou waar wij een tweede keer ons potje koken en overnachten in "De Hoppe".

Maandag 2 oktober 2023 ( ∼ 81 km)
Na het ontbijt zorgen wij voor de schoonmaak van ons verblijf, vele handen maken licht werk ! Gepakt met al onze bagage fietsen wij via een alternatieve route terug naar Kortrijk. Vandaag ruilen wij het heuvelende land voor de Vlaamse Westhoek. Vooreerst trekken wij naar het noorden, naar Westvleteren. Zo vroeg 's morgens en met nog heel wat km op het programma kunnen wij niet anders dan de Sint-Sixtus cisterciĆ«nzerabdij, in de volksmond de "Trappistenabdij" genoemd, links voorbij te rijden. Vanaf Fintele volgen wij de Ijzer tot aan het natuurgebied de Blankaart, beheert door Natuurpunt. De Westhoek bezoeken kan niet zonder even stil te staan bij het verleden. Wij fietsen er doorheen de oorloglandschappen nabij Langemark-Poelkapelle en Passendale waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de eerste slag om Ieper plaats vond. Wij houden even halt aan het verstilde en ingetogen Deutscher Soldatenfriedhof Langemark en ook aan het monumentaal indrukwekkende Tyne Cot Cemetery, een Brits militaire begraafplaats. Vervolgens fietsen wij via Moorslede en Rellegem-Kapelle terug naar Kortrijk waar wij deze fiets3daagse beëindigen aan het station.

Fietsrouten Kaartje

Indcatieve fietsroutes