Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 23 september 2023

Schampavaria

Schampavaria, dat is...

Antwerpen: boottocht, forten van Lillo, Liefkenshoek, Redershuis

We komen samen in de grote hal van het Centraal Station om 8u30.
We wandelen als groep in gezapig tempo door de Antwerpse binnenstad zodat we zeker de boot kunnen halen om 9u30 richting Lillo. Vanaf het Centraal Station in Antwerpen is het ongeveer 40 minuten stappen langs de mooie Keyserlei, het vernieuwde Operaplein, de shopping street Meir, de Groenplaats met het standbeeld van Rubens en over de Grote Markt via de Suikerrui richting de oevers van de Schelde.

  Onze boot vertrekt  aan het Steenplein stipt om 9u30 en vaart via Sint Anna, Zwijndrecht,  Kallosluis en Liefkenshoek richting Lillo. We doorkruisen al varend dus een groot deel van de Antwerpse haven met zijn diverse installaties en hebben ook een mooi zicht op Doel met zijn kerncentrales. En is met de boot varen trouwens niet altijd een klein beetje vakantie...

We maken op het fort een mooie wandeling doorheen het dorp, de ongerepte natuur en de kleine haven van Lillo en nemen rond 12u00 de boot terug richting Liefkenshoek. We vatten hier ook een wandeling aan in dit pittoresk plaatsje en beklimmen eveneens de uitzichttoren. Er is ook gelegenheid om het bezoekerscentrum te bezoeken. Dit laatste is zeker een aanrader.

Picknick kan hier in de vrije natuur of in het restaurant, alwaar voor de gegadigden (diegenen die weeral hun picknick vergeten zijn...)  ook een kleine lunch kan genuttigd worden.

Deze beide forten, Lillo en Liefkeshoek, werden door Tom Waes vermeld in zijn 'Verhaal van Vlaanderen'. De Spaanse troepen probeerden immers in 1585 de stad Antwerpen opnieuw te veroveren op de Geuzen. Ze deden hun best om de stad uit te hongeren en hadden daarvoor de forten Lillo en Liefkenshoek gebouwd, verbonden door een indrukwekkende brug.
Het plan van de Geuzen was om de brug op te blazen, doch dat mislukte. Niet veel later viel de stad opnieuw in Spaanse handen. Op 17 augustus 15u85 ondertekende de toenmalige burgemeester van Antwerpen Filips van Marnix van Sint-Aldegonde dan ook de overgave van de stad. Dit was een definitief keerpunt in de geschiedenis van Antwerpen.

Tegen 14u00 nemen we vervolgens de boot terug richting Sint-Anneke op de linkeroever en nemen de gratis overzet naar de overkant met een prachtig zicht op de skyline van de stad.

Om 15u30 worden we verwacht in het museum Eugène van Mieghem voor een rondleiding in het Redershuis door de conservator Erwin Joos. Dit huis en interieur is trouwens het mooiste en het  best bewaarde geheim van de stad en jammer genoeg door zeer weinig mensen gekend. Het is alleen te bezoeken met de conservator Erwin Joos, die als enige de sleutel bezit van deze 'Grot van Ali Baba'.

Om van al deze nieuw verworven schoonheid en kunst te bekomen drinken we nadien een Bolleke in Den Engel, met zicht op het nieuw gerestaureerde stadhuis, dat door Schampavaria, opnieuw onder mijn begeleiding, zal bezocht worden met een professionele gids, en dit op zaterdag 28 oktober. De Engel is trouwens een unieke bruine kroeg (niet te verwarren met De Bengel ernaast) en wordt door heel wat bekende, maar ook minder bekende figuren bezocht.

Schampavaria
Schampavaria genietend in Antwerpen - februari 2016. Foto van Monique De Rijcke