Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 16 september 2023: dagwandeling Sint-Truiden

Sint-Truiden tussen abdij en begijnhof en Stokersdorp Wilderen

Stadsbezoek en wandeling door de Fruitvallei (15 km)


Sint-Truiden, dat is Trudo, de Frankische edelman die rond 650 een abdij bouwde. Alle wegen leiden naar de abdij: het stadhuis, het belfort, de talloze kerken en kloosters, kastelen en de stadsomwalling.

In de voormiddag doen we een stadsbezoek. Zie hierna enkele hoogtepunten;
De Grote Markt: Het marktplein zelf is met zijn 2 ha, na dat van Sint-Niklaas, het tweede grootste van België. Let vooral op de mooie patriciërshuizen rondom waarvan enkele teruggaan tot de 17e eeuw.
Aldous Huxley verbleef er in "De Roos" en vereeuwigde Sint-Truiden in zijn boek "Uncle Spencer". Meteen zie je de Sint-Trudoabdij van dichterbij, het stadhuis , de fraaie patriciërshuizen en uiteraard de O-L-Vrouwekerk met het Sint Trudoschrijn. We blijven op de religieuze toer met het bezoek aan de Minderbroedersite, de Sint-Maartenskerk.
De oudste kerk van Sint-Truiden is die van Sint-Gangulfus. Een groen stukje in het stadspark brengt ons tot in het begijnhof dat Unesco Werelderfgoed is.. De Begijnhofkerk is een parel met de bijzonder waardevolle schilderingen op de muren, de pilasters en het plafond.
Het Festraetsuurwerk is liefst zes meter hoog. .

Na het stadsbezoek en de picknick maken we een luswandeling. We wandelen in de vruchtbare vallei langs de Molenbeek. Dit bronrijk gebied zorgt voor de waterproductie van Sint-Truiden. Inlandse bomen, oude kersenhoogstambomen, vijvers en poelen zorgen voor een natuurlijke biotoop.
We komen voorbij de Stayenmolen die tot 1980 diende als graanmolen. Nu produceert ze via waterkracht groene energie.
Tijdens onze wandeling komen we ook in het stokersdorp Wilderen. Hier lopen we even binnen in het bezoekerscentrum van de 11de-eeuwse verdedigingstoren van de kerk van Wilderen. Daarna nemen we een kijkje in de prachtig gerestaureerde brouwerij en stokerij van Wilderen en kunnen we proeven van Haspengouws goud of whisky van eigen bodem.
We zetten onze wandeling verder en komen terug uit aan het station van Sint-Truiden.
Vandaar sporen we naar Leuven om u.44.

refugie abdij Sint-Truiden
foto: refugie abdij Sint-Truiden by Luc Coekaerts


Sint-Truiden fruitvalleiwandeling
foto: www.visitsinttruiden.be