Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 10 september 2023

Dagwandeling 22,5 km golvend

Wég van Brussel 8:
Brussel-Noord - Schaarbeek - Neder-over-Heembeek - Vilvoorde

Brussel In november 2018 begon een reeks van 10 tochten, telkens startend in Brussel en eindigend ergens buiten Brussel. In de voormiddag regelmatig stops en wat uitleg bij bezienswaardigheden, monumenten, interessante gevels, ...
De 7 vorige etappes.

Deze keer klimmen we van Brussel-Noord naar de Schaarbeekse Sint-Maria-kerk. Langs de Louis-Bertrandlaan en omliggende straten staan tal van fraaie Art Nouveauwoningen. We maken nogal wat ommetjes langs prachtige herenhuizen van omstreeks 1900.

Schaarbeek
Oud en nieuw naast elkaar aan de Louis Bertrandlaan in Schaarbeek. Foto van Hugo Marissens.

Wat drukte om het kanaal Brussel-Rupel over te steken. De doorsteek van Neder-over-Heembeek is een opeenvolging van groene oases.

Aan km 9 komen we in Vlaanderen: velden en bosjes en onverharde paden op Vilvoords grondgebied.
We stappen terug het Brussels Hoofdstedelijk Gewest binnen voor een groene kronkel door het hellingrijk Begijnenbosdal naar de Ferme Nos Pilifs, een project van sociale economie en tewerkstelling en inclusie, met o.a. biobakkerij, biokruidenierswinkel, biowerkplaats en l'Estaminet met terras.

Terug op Vlaamse bodem (Koningslo/Vilvoorde) een stukje oude Romeinse steenweg/heerweg. Nieuwe bosaanplant op Klein Hoogveld. Na een onderstoorsteek van de Brusselse Noorderring door het Tangebeekbos. Een paar holle wegen, wat bebouwing, vervolgens stappen we het Domein Drie Fonteinen in, Engels landschapspark met kasteel en lager gelegen vijvers.

Een recente voetgangers- en fietserbrug brengt ons over het kanaal, waarna we langs de Zenne stappen door een nieuwe stadsbuurt zonder autoverkeer. Tot slot door het Hanssenspark naar het station van Vilvoorde.

ANeder-over-Heembeek
Het Begijnenbosdal in Neder-over-Heembeek. Foto van Hugo Marissens.
ANeder-over-Heembeek
Nabij het Tangebeekbos in Vilvoorde. Foto van Hugo Marissens.