Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 12 augustus - dinsdag 15 augustus 2023

Fiets4daagse (Ardenne - Gaume - Argonne )

Be-Fr Grensoverschrijdend fietsen vanuit Libramont

Deze fiets meerdaagse vanuit de Belgische Ardennen is de ideale gelegenheid om ten zuiden van de Belgische grens, de Argonne en de Gaume in al hun variatie te ontdekken. Wij fietsen er doorheen loofbossen en langsheen uitgestrekte akkers en velden. Het golvende landschap, met hier en daar stevige kuitenbijters, wordt er doorsneden door de rivier 'La Chiers', en haar bijriviertjes, die allen langzaam meanderend naar 'La Meuse' stromen. Al fietsend kan je er genieten van rustige landwegeltjes, verstilde franse dorpjes, gebouwd in gele zandsteen, en uitgestrekte panorama’s. Kuitenbijters met minstens 100 m hoogteverschil zijn er geen uitzondering. (Onze kluisberg "Mont Saint-Walfroy", met zijn 390 hoogtemeters, beklimmen wij elke dag. Wij overnachten er op het topje. Het hoogteverschil met de omgeving, het maakt niet uit van waar je aangereden komt, bedraagt ongeveer 150 m.)

Indicatief routekaartje

Zaterdag 12 augustus 2023 ( ∼ 77 km)
We verzamelen aan de voorzijde van het station te Libramont. Wij vertrekken in westelijke richting en buigen vervolgens af in zuidelijke richting. Na het golvende op en neer fietsen, op het Ardennenplateau, duiken wij de Semoisvallei in. Te Dohan (230 m) steken wij La Semois over, en ja na de afdaling in de vallei volgt, richting de Franse grens, een pittige klim door de 200 m hoger gelegen bossen. Hierna volgt een geleidelijke afdaling tot in de vallei van La Chiers. Tot slot nog één keer pittig omhoog, naar het topje van de huisberg van L'ermitage de Saint-Walfroy. Wij worden er beloond met een 180 graden pannorama over de wijdse omgeving. Wij overnachten er drie keer.

Zondag 13 augustus 2023 ( ∼ 78 km)
Na het ontbijt vertrekken wij, met enkel wat je nodig hebt voor een dagfietstocht, voor een rondje fietsen ten noordwesten van onze verblijfplaats. Vandaag verkennen wij de vallei van La Chiers tot Remilly-Aillicourt waar de rivier in La Meuse stroomt. Wij volgen enkele kilometers de EV19 tot het stadje Mouzon, "Une Petite Cité de caractère” van Keltische oorsprong. (De naam van het stadje zou afgeleid zijn van “Mosomagus” wat zoveel betekent als “markt aan de Maas”). Daarna volgen wij La Meuse stroomopwaarts tot Martincourt-sur-Meuse (160 m). Van hieruit, over de Maas, gaat het over een beboste heuvelrug omhoog tot 290 m en weer bergaf tot in de vallei van La Chiers (180 m). Wij eindigen deze fietslus terug bovenop Mont Saint-Walfroy waar wij verblijven.

Maandag 14 augustus 2023 ( ∼ 76 km)
Vandaag fietsen wij een rondje in zuidoostelijke richting en verkennen het stroomopwaarts gedeelte van de vallei van La Chiers en haar bijrivier Le Loison. Ook vandaag wordt het golvende landschap gekenmerkt door de beposte kalkruggen (cuestas) waartussen de rivieren stromen. Onderweg fietsen wij langs Marville, een welvarend dorp uit de 16de eeuw met Renaissancegevels en, op het nabij gelegen heuveltje de kapel toegewijd aan Saint Hilaire met bezienswaardige oude grafstenen en het bekende knekelhuisje op het kerkhof. Ook Torgny, één van de mooiste Belgische dorpjes, in de Belgische Provence het meest zuidelijk gelegen dorpje in België mag niet ontbreken. Wij vervolgen in westelijke richting naar Montmédy met een indrukwekkende citadel. Deze is 100 meter hoger gelegen dan het stadje, dit bergje laten wij niet rechts liggen ! (Deze Citadel werd gebouwd door Karel V, en werd in de 17de eeuw verbouwd door Vauban tot een stervormige vesting.) Van hieruit volgen wij La Chiers stroomafwaarts tot de onze 'kluis- huisberg' in zicht komt. Nog even, een lagere versnellig schakelen, en wij staan voor de derde en laatste keer terug boven.

Dinsdag 15 augustus 2023 ( ∼ 79 km)
Gepakt met al onze bagage 'zoeven' wij een derde keer 'onze berg' af naar La Chiers, die wij enkele kilometers volgen tot aan het riviertje La Thonne. Wij volgen La Thonne stroomopwaarts richting de Belgische grens. Onderweg houden wij er even halt te Avioth. De "kathedraal van de velden" dateert er uit de 14e en de 15e eeuw. Het is een pareltje van de laat-gotische kunt. Vervolgens, over de grens, fietsen wij naar het dorpje Meix-devant-Virton en verder noordwaarts door de uitgestrekte bossen van het Parc naturel de Gaume. De Semois, hier meanderend in een brede vallei, vormt de noordelijke grens van de Gaume streek. Na de vallei rijden wij door de Ardennen bossen in de richting van Neufchâteau . Nadat wij de E411 kruisen komt Libramont in zicht waar wij deze zomerse fiets4daagse beëindigen aan het station.