Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Van vrijdag 21 juli tot zondag 23 juli 2023

wandel3daagse met dagrugzak (23 à 24km per dag)

Bermeries (le Nord - Fr)

Tijdens deze 3 daagse staan er 3 wandelingen op het programma in de buurt van Bermeries.
Bermeries ligt op slechts een hondertal kilometer van Brussel, 30km ten ZW van Bergen (Mons).
Het is een golvende omgeving met afwisselend akkerland en bossen. Hier en daar liggen er schattige dorpjes verspreid in het landschap.

Voor een eerste wandeling starten we in Pont-su-Sambre. Tijdens deze wandeling neemt de vallei van de Sambre natuurlijk een belangrijke plaats in. Verder volgen we ook een stuk de Via Gallia Belgica-France. Een café onderweg is hier helaas nergens te bespeuren.

Zaterdag start de wandeling in le Quesnoy, een leuk vestingstadje dat volledig ommuurd is en waar Vauban zijn sporen nagelaten heeft. We wandelen vandaag voornamelijk in een open landschap. Maar een stuk van de wandeling gaat door het bois de Mormal. Dit is het grootste aaneengesloten bosgebied van Noord-Frankrijk. Vadaag terug in geen velden of wegen een café te bespeuren.

Zondag is de laatste dag van het weekend. Onze wandeling start deze keer in België, net over de grens met Frankrijk. Startpunt is Blaugie, een deelgemeente van Dour. Al vlug steken we de grens over richting de vallei van de l'Hogneau, naar het dorp Hon-Hergies. Na Hon-Hergies gaat het terug richting België. Net over de grens, wat een verrassing, stoppen we even voor een drankje in Brasserie de Blaugies. Na onze welverdiende caféstop is het nog anderhalf uurtje stappen tot aan de auto's.

Onze overnachtingsplaats
is de ruime Gîte du Pigeonnier in Bermeries. Deze gite delen we met een groep Schampavie-fietsers. Er is plaats voor 12 wandelaars.
Het is een zelfkook weekend. Alle maaltijden uitgezonderd de picknick van zaterdag zijn inbegrepen in de prijs. Er is wijn aan tafel voorzien