Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Donderdag 29 juni 2023

Dagtocht 21km

Mortsel


Startpunt van de wandeling is het station van Mortsel Oude God.
Bijna onmiddelijk wandelen we het domein van fort IV binnen. Dit is één van de forten, ooit gebouwd om de stad Antwerpen te beschermen. Dit fort wordt volledig gerestaureerd en laat nu reeds een unieke inkijk zien in de opbouw van zo een verdedigingswerk. We verlaten fort IV en komen aan het kasteel van Cantecroy. Het is één van de oudste kastelen van Vlaanderen en o.a. de hertog Alva zou er verbleven hebben.
Van hieruit stappen we verder naar klein Zwitserland. Dit is een klein natuurgebiedje gevormd op en tussen de knooppunten van een aantal spoorwegbermen. Daarna volgen we de spoorwegberm verder en komen uiteindelijk aan fort V. In fort V stappen we zeker eens het bolwerk binnen. Dit is het hart van een verdediginsfort. Nu is dit omgevormd tot een co working ruimte.
Het domein van fort V gaat dan bijna naadloos over in het domein van hof ter Linden. Dit is een kasteeldomein en hier gaan we de waterrijke bossen verkennen.
Omstreekt 15:30 komen we aan in de Hoogmis. Dit is een gezellig café gehuisvest in de oude pastorij van Edegem. Naast café is dit ook een kleine artisanale brouwerij, 'Vleesmeester Brewery'. Bierliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Wat dacht je van een 'zieke geest' om je dorst te lessen? Of voel je je meer aangetrokken tot een 'ambtenaar op rust'? Terug gaat het nu via hof ter Linden, fort V en de berm naar het station van Mortsel.
We proberen omstreeks 17:30 aan het station te zijn.