Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

FR-CH Fietsvakantie : Jura en Haute-Savoie

Vrijdag 26 mei - Zondag 11 juni 2023

Doorgaande Fietstrektocht - voor zeer goed geoefende fietsers (v/m)
+/- 775 km verdeeld over 14 fietsetappes

Overzicht kaartje Deze fietsvakantie doorheen de Jura en een lusje in het laagste gedeelte van Haute Savoie wordt een fietstrektocht met heel wat variatie. Non stop kun je hier genieten van de mooiste panoramische uitzichten.

Het traject is één, ongeveer 775 km lange, fietsronde met ongeveer 10.000 hoogtemeters.
Het begin en tevens eindpunt van deze fietsvakantie plannen wij een twintig tal km ten zuiden van de Baselse agglomeratie.

Deze doorgaande fietstrektocht werd geïnspireerd door de talrijke bewegwijzerde fietsroutes aldaar, o.a. de GTJ. (La Grande Traversée du Jura is een bewegwijzerde fietsroute in de hoofdrichting van het Jura gebergte.) en de talrijke regionale fietsroutes in Zwitserland.

De Jura is een middengebergte op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Het is een oud berggebied, waarvan de bergkammen zich parallel aan elkaar uitstrekken van noordoost naar zuidwest. De lieflijk glooiende weilanden in de dalen tussen de bergkammen in combinatie met bosgebieden, meren, rivieren en watervallen maken de Jura tot een prachtig en afwisselend berggebied. De Jura is niet alleen een fantastische fietsbestemming, ook gastronomisch is het een paradijs voor wijnliefhebbers en voor kaasliefhebbers. In de Jura worden vooral de kazen Morbier, Comté, Bleu de haut-Jura en Mont d’or geproduceerd.

La Haute Savoie, ten zuiden van het meer van Genève, is deel van Frankrijk. Het is een voorgebergte van de Alpen. Wij bezoeken er de regio van het meer van Annecy. Doorkruisen het Massif des Bornes-Aravis, de vallei van de Arve en het Massif du Chablais , dat grenst aan het meer van Genève.

Routebeschrijving :
Tijdens de eerste etappes volgen wij de hoofdas van het Jura gebergte in zuidwestelijke richting. Van zodra wij "800m - 1000m" hoogtemeters bereikt hebben blijven de hoogteverschillen tamelijk beperkt. De afdaling en ook de beklimming uit het steile valleitje van de Doubs rivier, ter hoogte van Lac de Biafond is hierop een uitzondering. Le Doubs zal ook onze gids zijn richting Potarlier. Met 800 hoogtemeters is Pontarlier het tweede hoogst gelegen stadje van Frankrijk. Na Pontarlier gaat het richting Lac de Saint Point. Na op en over een beboste bergkam volgen wij het riviertje L'Orbe stroomopwaarts. In deze vallei fietsen wij langs het Lac De Joux en Lac des Rousses. Wij vervolgen verder doorheen het Parc naturel régional du Haut-Jura naar het valleitje van La Valserine. Dalend naar de Rhône verlaten wij La Réserve de La Haute Chaîne du Jura.
Na het oversteken van de Rhône, te Bellegarde-Sur-Valserine, fietsen wij verder in zuidelijke richting naar het meer van Annecy. Het landschap in La Haute Savoie vereist dat je, voor deze vakantie, gezorgd hebt voor een zeer goede conditie. Om maximaal te kunnen genieten verdelen wij onze doortocht doorheen la Haute Savoie over een viertal dagen. Op het programma staan onder andere: de Col de la Colombière (1613 m). Deze bergpas is de hoogste bergpas tijdens onze fietsvakantie. Daarna duiken wij de vallei in van de Arve waarna wij in noordelijke richting de Col du Jambaz (1027 m) beklimmen. Vanaf hier volgt een zeer lange afdaling tot aan het meer van Genève. Na deze bergtochten houden wij een rustdag. (Een bezoek aan Genève is een optie.)
Het Juragebergte lonkt naar ons ! De volgende dag nemen wij de boot en steken, met onze fietsen, over naar Nyon. Aan de Zwitserse kant van het meer en hogerop wordt het zonder twijfelen genieten van indrukwekkende panoramische vergezichten richting de Alpen. Vervolgens in noordoostelijke richting wachten ons een vlak traject langs het meer van Neufchâtel de Murtensee en de Bierlersee. Nog één keer een Jura bergrug over en de 'cirkel is rond'.

Een zeer mooie sportieve belevenis rijker, beëindigen wij onze vakantie waar de fietstrekking 14 dagen geleden begon.
De volgende dag, na het ontbijt en het 'tot wederziens', wensen wij elkaar een goede reis naar 't huis.

P.s. Achter elk blauw gekleurd woordje zit een sfeerfoto of een andere 'bonus' verscholen.