Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 8 - maandag 10 april 2023

Pasen Fiets3daagse

Landen - Voeren - Hertogenwald - Landen

Zaterdag 8 april 2023 ( ∼ 83 km)
We verzamelen aan de voorzijde van het station te Landen. Wij fietsen in oostelijke richting doorheen het glooiende Hageland en Haspengouw. De kersenbloesems geven er, begin april, het startschot van de bloei in de fruitstreek. Te Tongeren, uitgewuifd door Ambiorix, trekken wij verder op zoek naar een rustige picknickplaats tussen de bloesems. Vervolgens dalen wij af naar Maastricht. Er zijn daar heel veel gezellige terrasjes... . Je kijkt er best niet te diep in het glas. Na het Maasdal krijgen wij de eerste beklimming van deze fiets3daagse voor ons fietswiel. 15 Km verder staan wij op het plateau van Erperheide. Als beloning voor het omhoog fietsen mogen wij 'uitbollen' tot Sint-Martens-Voeren waar wij twee keer overnachten in de Vlaamse Jeugdherberg De Veurs.

Zondag 9 april 2023 ( ∼ 90 km)
Na het ontbijt trekken wij richting het mooie Gulpdal. (Het wordt een vrij pittige tocht ten zuidoosten van Voeren. Stop enkel uw picknick en wat je overdag nodig hebt in uw fietstassen.) Verder naar het oosten klimmen wij tot het hoogste punt van Nederland. (Om er lang te verblijven, is het meestal te druk aan dit zeer toeristische drielandenpunt BE-NL-D .) Wij snijden een stukje Duits grondgebied af en vervolgen richting het Hertogenwald nabij Eupen. Via de Wesertalsperre en de stuwdam van het meer van la Gileppe, bewaakt door een fiere leeuw, gaat het bergaf tot aan de Vesder. Terug uit het dal vervolgen wij over het hoger gelegen Herve plateau. We bëeindigen deze gevarieerde en tamelijk pittige, fietstocht aan de jeugdherberg te Voeren.

Maandag 10 april 2023 2022 ( ∼ 80 km)
Gepakt met al onze bagage fietsen wij eerst de Voervallei volgend, tot 's-Gravenvoeren om na een boogvormig traject, steil af te dalen naar de Maas. Wij fietsen in zuidwestelijke richting en vermijden de agglomeratie van Luik. Vandaag fietsen wij ten zuiden, aan de Waalse kant, van de taalgrens. Hier in l'Hesbaye (droog Haspengouw) is het vooral groot akkerland dat het landschap bepaalt. Te Waremme kruisen wij Le Geer die, eens over de taalgrens, als Jeker naar Tongeren stroomt. Ten noorden van Hannut maken wij een haakse bocht. Onopgemerkt steken wij de taalgrens over. Landen en het station is in zicht. Deze mooie driedaagse is te snel voorbij gevlogen !

P.s. Achter elk blauw gekleurd woordje zit een sfeerfoto of een andere 'bonus' verscholen.

Fietsrouten Kaartje

Indicatieve fietsroutes