Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Donderdag 6 april 2023

Weekdagwandeling 22,5 km, vlak en licht heuvelend

Voorjaarsbloemen rond Herent

Jaren geleden mocht Schampavie enkele etappes begeleiden voor een Europees project van Trage Wegen. Één zo'n etappe startte op een tentenkamp boven een holle weg bij de alternatieve leefgemeenschap Bereklauw in Herent. Het was een bont allegaartje. Twee Ierse meisjes lazen bijna de ganse tijd hardop voor uit hun boek. Een Duitser had de ganse tocht een houten tafel op zijn rug gebonden. Die werd enkel afgezet voor de thee. En er was ook een man met een ezeltje bij. We hadden veel bekijks onderweg!
De holle wegen rond Herent vormen een baken tegen de verstedelijking van het dorp.
We starten de tocht noordwestwaarts, naar de prachtige vierkantshoeve Duigemhof, een beschermd monument uit de 13de eeuw.
Door weidse velden van de Wijthamse Hoek naar het Kastanjebos. Op de Ferrariskaarten uit de 18 de eeuw is er al sprake van Castaniënbos maar er zijn maar weinig kastanjebomen over. Wel zorgt de kalkrijke, vochtige bodem voor mooie voorjaarsflora.
Aan de overkant van de Lipsebeek, aan de Weisetterbeek, ligt het wilde Spekbos.
In het broekbos van de Molenbeekvallei bij Beisem lopen we over een vlonderpad tussen plekjes dotterbloemen.
In Veltem kunnen we in of buiten een café picknicken.
We komen in het Bertembos. Niet langer vlak maar soms sterk heuvelend, vooral het met bosanemonen bezaaide meest oostelijk deel. We volgen de rand van natuurreservaat Koeheide naar het open, golvende grasland Termeredelle.
Aan de overzijde van de Brussselsesteenweg lopen we door een eerste holle weg. Die leidt uiteindelijk naar de zelfvoorzienende leefgemeenschap Bereklauw die al meer dan 40 jaar onderdak biedt aan daklozen, vluchtelingen, sociale noodleidenden, mensen die op zoek zijn naar alternatief leven, ...
We komen kort bij de E314 en het KBC-hoofdkantoor (ex-Cera) aan de overkant, maar we draaien terug in een holle weg naar de Mollekensberg en naar het station van Herent. Daar is een café voor degenen die nog geen afscheid kunnen nemen.
Bosanemonen in Bertembos. Foto van Jos Van der Plancken. April 2022

dotterbloemen
Dotterbloemen in Molenbeekvallei. Foto van Jos Van der Plancken. April 2022