Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 2 april 2023

Dagwandeling Niel 18 km - vlak

De wandeling vertrekt en eindigt aan het station van Niel
Niel is vooral gekend door zijn rijke baksteenverleden. Op deze wandeling zullen we dan ook vele overblijfselen uit dit verleden tegenkomen.
Na het verlaten van het station komen we al snel langs de eerste voormalige kleiputten die nu omgevormd zijn tot prachtige natuurgebieden. Alhoewel de wandeling vooral over vlak terrein gaat moeten we soms wel wat klimmen en dalen door de kleiputten. Verder komen we door het gemeentelijk park om zo naar het Provinciaal domein de Schorre te wandelen. Dit domein is gekend door het wereldwijd beroemde Tomorrowland maar is vooral ook een bijzonder natuurgebied geworden met verschillende kleiputten. Na over de 'One World Bridge' te stappen volgen we de Rupel tot in het authentieke steenbakkerijgehucht Noeveren dat in 1986 werd geklasseerd als beschermd dorpsgezicht. Hierna bereiken we het natuurgebied Walenhoek dat ook uit voormalige kleiputten bestaat. Hier bevindt zich tevens het bezoekerscentrum van natuurpunt 'De Paardenstal', vroeger werden hier de paarden gestald die de karren met klei en bakstenen moesten trekken. Hier is er de mogelijkheid om iets te drinken. Na dit prachtige natuurgebied doorkruist te hebben komen we terug aan het station van Niel.

Eén van de vele kleiputten met in het midden een oude graafkraan, als relict van vergane glorie. (foto Dominiek Van Acoleyen)