Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Van zaterdag 01 juni tot woensdag 05 april 2023 (begin paasvakantie)

lang wandelweekend met dagzak (20 tot 24km per dag)

Le Laonnais (Fr)

Wandelen in de Laonnais en bezoek Laon.

Tijdens deze 5 daagse staan er 4 wandelingen op het programma en een bezoek aan de stad Laon.
Twee van de wandelingen starten vanuit de gîte zelf. Het landschap is afwisselend, tussen 50 en 195m boven de zeespiegel, en regelmatig stappen we door een schattig dorpje. Helaas zijn de café's ver te zoeken.
Voor de wandeling op de heenweg starten we aan de ancienne abbaye de Vauclair, nu een ruïne, maar met een beetje verbeelding kan je je zeker de vroegere grootsheid ervan nog voorstellen. Voor de wandeling is de vallei van de Ailette de leidraad.
De wandeling op de terugweg starten we in Festieux, nabij het kasteel. Met wat geluk staat er nog een appartement in het kasteel te koop en kan je daar binnenkort wonen 'als god in Frankrijk'. Tijdens de wandeling lopen we vooral op het lange afstandpad GR12 en zijn varianten. Ook vandaag is het een wisselend landschap en prachtige dorpjes die willekeurig rondgestrooid lijken te liggen. In Festieux is er een café.
Gezien we maar op een boogscheut van Laon logeren trekken we ook een dag uit voor een bezoek aan Laon en omgeving. Laon is niet zo groot maar is prachtig gelegen op een hoogte. Het bekendste monument is de kathedraal van Notre-Dame. De Notre-Dame van Parijs is naar dit voorbeeld gebouwd. Naast de oude stadsmuren en verschillende inganspoorten telt dit stadje ook nog vele monumentale bouwwerken.'s Morgens parkeren we onze auto's in Laon en wandelen aan de rand van de stad naar de ancienne abbaye de Saint-Vincent. Ook deze abdij getuigt van een grootse geschiedenis maar is helaas enkele tientallen jaren geleden uitgebrand. Via de noordzijde wandelen we uiteindelijk de stad binnen. Vandaag maken we het ons gemakkelijk en gaan 's middags warm eten. In de namiddag volgt er nog een gegidst stadsbezoek.

Overnachtingsplaats
Gite communal de Monampteuil: een ruime gîte met 5 slaapkamers, er is plaats voor 14 personen.
Het is een zelfkook weekend. Alle maaltijden uitgezonderd de picknick van zaterdag en het middagmaal in Laon zijn inbegrepen in de prijs.

Uit de oude doos. Laonnais
Schampavie op stap aan de voet van Laon - 1 november 2004 - foto van Hugo M
Laonnais
Schampavie op stap in le Laonnais - eind oktober 2004 - foto van Stan VA