Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Donderdag 30 maart 2023

Weekdagwandeling 23,6 km, licht heuvelend

La Hesbaye Brabançonne

La Bruyère (Beauvechain) - Saint-Remy-Geest (Jodoigne) - La Bruyère


We wandelen in de driehoek Beauvechain - Hoegaarden - Jodoigne en raken daarbij aan de noordkant het Hageland. Overwegend lopen we door het Waalse deel van het vruchtbare (soms plakkerig vette) Brabantse Haspengouw.
La Bruyère is een eenvoudig gehucht. Het is met voorsprong het snelst te bereiken punt voor de geplande tocht. Alleszins met de bus vanuit Leuven naar Jodoigne. Het grootste deel van de weg naar L'Écluse is onverhard. Sluizen hoort pas sinds 1962 bij Wallonië.
Op de taalgrens (Meldert ligt een boogscheut ver) ligt het natuurgebied Rosdel, in de vallei van de Schoorbroekbeek. Die treedt geregeld buiten haar oevers zodat rietland en moerasvegetatie goed floreren. De kalkrijke hellingen van de vallei vormen een unieke natuuroase in het mooi golvende landschap.
Paadje in het Rosdel. Foto van Jos Van der Plancken. Februari 2023

Vanuit Nerm (Hoegaarden) lopen we door wijd golvende akkerlanden naar Saint-Remy-Geest (Jodoigne). De twee hoofdstraten van dit dorp, dat bij de mooiste van Wallonië wordt gerekend, zijn even authentiek, even Gobertange-wit. We doen ze allebei.
Door een hol wegeltje wandelen we naar Sainte-Marie-Geest in de vallei van de Grande Gette. Kort vóór Jodoigne (Geldenaken) draaien we terug noordwaarts. (Zelfs veel Leuvenaars vragen zich af waar de Geldenaakse baan naartoe leidt.)
Via veldwegels komen we in Gobertange. De witte kalkhoudende zandsteen is tot in Nederland gekend. Onder andere de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, het stadhuis en de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel, het stadhuis van Leuven, de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw en het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Niklaas zijn (deels) in die steen opgetrokken. Wat er nu nog ontgonnen wordt dient vooral voor restauratie.
Andere veldwegels leiden ons terug naar La Bruyère.
Typisch paadje in Hesbaye Brabançonne. Foto van Jos Van der Plancken. Februari 2023