Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 26 maart 2023: Felix De Boeck wandeling

Zennestreek en FeliXart

Rustige wandeling (10 km) en bezoek museum, hoeve en natuurdomein Felix De Boeck

Felix De Boeck schilderij
foto: Felixart.orgWe beginnen onze wandeling om 10u30 aan het station van Ukkel-Kalevoet.
Langs het natuurreservaat Kinsendael en De Nekkersgatmolen komen we van Ukkel in Drogenbos terecht. Neo-classistische herenhuizen en arbeidershuisjes wisselen elkaar af.

We bezoeken FeliXart. Dit omvat het museum, de hoeve en het natuurdomein rond schilder Felix De Boeck.

De echte kunstliefhebbers vinden hun gading in het museum. In het uitgebreide oeuvre van De Boeck - hij maakte ruim 5000 werken - vindt iedereen wel wat wils. Begonnen met het schilderen van klassieke portretten en stillevens evolueerde Felix De Boeck al snel naar het impressionisme, fauvisme, goghiaanse en futuristische werken. Hij doorliep op een zeer korte tijd de nieuwe kunststromingen van zijn tijd om zich uiteindelijk, als reactie op de Eerste Wereldoorlog, in te schrijven in de abstracte schilderkunst.

Sinds 18 januari 1995, de dag dat Felix De Boeck op 97-jarige leeftijd stierf, is de hoeve een stille getuige van het leven en werk van de schilder - landbouwer. De hoeve, de bakoven en de bijgebouwen werden helemaal gerestaureerd en openden in het voorjaar 2021 voor het publiek. Enkele woonvertrekken en het schilderatelier van Felix werden opnieuw ingericht zoals Felix leefde.

Het natuurdomein maakt deel uit van een participatief project met de inwoners van Drogenbos: "Ik FeliX, Wij FeliX". De verdere ontwikkeling wordt gedragen door de lokale gemeenschap. Ideeën die al even broeden zullen nu ook effectief met de buurtbewoners gerealiseerd worden, zoals volkstuintjes, een kinderboerderij, koeien in de boomgaard, een ecologische speeltuin, ...

Na het bezoek en de picknick maken we een luswandeling door de Zennevallei (7 km).
We eindigen onze wandeling aan het tramstation Parking Stalle. Vandaar sporen we naar Brussel Zuid.