Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 19 maart 2023

Fietsdagtocht 89 km - Vlak

Waasland (BE) - Zeeuws-Vlaanderen (NL)

Het weerbericht van donderdag voor het weekeinde voorspelt dat zondag 19 maart te verkiezen is boven zaterdag 18 maart.
Tot zondag aan het station te Sint-Niklaas.

Indien er donderdag voor het weekeinde rotweer wordt voorspeld voor zondag 19 maart, op deze site kijken of de fietsdagtocht naar zaterdag 18 maart verschuift.

Deze grensoverschrijdende Schampavie fietsdagtocht, ten noorden van Sint-Niklaas is, uitgezonderd de twee bruggen over de E34, zo vlak als een biljarttafel met uitgestrekte polderlandachappen, bosjes en natuurlijk de Schelde.
Een ideale gelegenheid om het fietsseizoen in te rijden!
Indicatief routekaartje Wij vertrekken richting Sint-Gillis-Waas via het fietspad over de voormalige buurtspoorlijn. Voorbij de Kreken van Salegem en de Grote Geule kruisen wij, nabij de dubbel gemeente Kieldrecht (BE) - Nieuw-Namen (NL), de Waasland (BE) - Zeeuws-Vlaanderen (NL) grens.
Doorheen polders, fietsen wij verder in noordelijke richting, tot de kleine getijdenhaven van Paal aan de Schelde. Bij hoog water is het er een mooi schouwspel van in- en uitvarende bootjes. Bij eb ligt de haven droog en liggen de bootjes te wachten, tot het Scheldewater weer hoog genoeg staat om uit te varen. Van op de Scheldedijk heb je een vergezicht over Het Verdronken Land van Saeftinghe. Vanaf hier fietsen wij in westelijke richting, via Kloosterzande met een mooie windmolen (Bouwjaar 1781), naar de andere oever van de Scheldemeander. Daarna gaat het via Hengstdijk en Voglewaarde, terug naar het zuiden. Voorbij het gehuchtje Luntershoek fietsen wij langs "Oude Vaart", een mooie kreek. Deze keer laten wij Hulst links liggen. (In het weekeinde is het in dit vestingstadje 'veel te druk' met al die Nederlanders en ook zuiderburen , "Belgen", die er 'Bourgondisch' komen genieten... .)
Eens terug de grens over, fietsen wij doorheen een bosrijk gebied. (Ook Stekene laten wij links liggen !) Wij fietsen in westelijke richting tot Klein-Sinaai en verder langs de Stekense Vaart en de Fondatiebeek naar Sinaai. (De imposante Vrijheidsboom, een eik geplant in 1795, in het midden van den Dries is een omweg waard.) Via de Bezemhoek en afluitend een fietspad langs de spoorweg. gaat het in oostelijke richting terug tot aan het Station te Sint-Niklaas.