Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 18 maart 2023

Schampavaria

Schampavaria is...

Eén dag kunst in Mechelen

Na ons driedaags bezoek aan Mechelen in 2021 rees de vraag om nog eens terug te keren. Naast het Kunstuur hebben we nog een paar originele bezienswaardigheden gevonden gevestigd in oude Mechelse panden.

Het Kunstuur 5 https://hetkunstuur.com/mechelen
Dit hoeven we niet meer voor te stellen, of toch? Wie er in 2021 bij was zal zeker enthousiast zijn. Maar er is al weer een nieuwe reeks van 30 Belgische topwerken te bezichtigen uit de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Gedurende éé uur worden deze besproken door een bekende of minder bekende Vlaming. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt dat voor een uur betoverende kunst in de historische locatie van de 13e-eeuwse Heilige Geestkapel. Naturalisme, realisme, impressionisme, symbolisme, expressionisme, fauvisme en surrealisme komen aan bod. Het was zeker een rijke periode die veel verschillende kunststromingen kende.

Het Zotte Kunstkabinet www.vliegendpeert.be/museum.htm
De naam van dit klein museum, Het Zotte Kunstkabinet of het museum van de Zotte Schilders verwijst naar het specifieke thema van de schilderijen, namelijk satirisch-moraliserend, in de zestiende eeuw ook wel Sot genoemd. We ontmoeten hier een aantal monstertjes en zeer rare mensen in het werk van Jheronimus Bosch, Hans Baldung Grien, Frans Verbeeck, Jan Verbeeck, Otto Venius, Pieter Bruegel de Jongere, Joos Van Craesbeeck en Jan Massys. Het museum is gevestigd in het pand Het Vliegend Peerd dat gans de 16e eeuw bewoond werd door kunstenaars. Eén van de belangrijkste bewoonsters was Mayken Verhulst, schoonmoeder en mentor van Pieter Bruegel de Oude en opvoedster van zijn beide beroemde zonen.

Koninklijke Manufactuur De Wit www.dewit.be
Opgericht in 1889 is de Koninklijke Manufactuur De Wit wereldleider op het vlak van conservatie en restauratie van oude wandtapijten. Vandaag leidt de vijfde generatie een ploeg wevers, restauratoren, experten en handelaars in wandtapijten, allen gedreven in de kunst waarin we eens zo wereldberoemd waren. De Manufactuur is gevestigd in de Refuge van de abdij van Tongerlo uit 1484 waar zij een collectie wandtapijten presenteert van het begin van de 15e eeuw tot heden. Een gids leidt ons rond doorheen de ateliers en de tentoonstellingsruimten van het beschermd historisch gebouw.

Tenslotte willen we ook langs de oude vleeshalle uit 1881 gaan. Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is de monumentale hal een culinaire hotspot in het hartje van Mechelen, geen museum dus.

Schampavaria
Schampavaria op bezoek in de Mechelse kazerne Dossin - februari 2018 - foto van Lucie D.