Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Donderdag 16 maart 2023

Dagwandeling 23,5 km, vlak en heuvelend

Noord-Hageland en Zuiderkempen: Testelt - Diest

Testelt ligt op de rechteroever van de Demer, tussen Aarschot en Diest, op de zuidelijke flank van de Voortberg, een ijzerstandstenen sokkel, een getuigenheuvel van de Diestiaanzee.
Het is klimmen. Weldra liggen Testelt en de Demer diep onder ons. We lopen langs een bescheiden wijngaard en mooi grasland.
We dalen af naar de Kloosterbeemden aan de Demer. Hier lopen nogal eens Galloways, runderen met een brave inborst. Sinds kort zijn er in de natste stukken vlonderpaden aangelegd. Er is gelegenheid om de uitkijktoren te beklimmen voor een prachtig zicht op de vallei van de Hulpe.
Op de Weefberg, nog een ijzerzandstenen getuigenheuvel, vinden we de eerste plekjes heide.
Averbode Bos en Heide, onderdeel van het landschapspark de Merode, behoort tot het Natura 2000-netwerk van internationaal belangrijke natuurgebieden. Het is verrassend wijd uitgestrekt. Tijdens het voorbije Driekoningenweekend konden we met dit gebied al kennismaken.
Door het Vlaamse Natuurreservaat Pinnekenswijer naar de Gerhagenvijver. Daar kunnen we binnen of buiten het paviljoen onze boterhammen opeten.
Volledig uitgerust zetten we onze weg voort door het Vlaamse Natuurreservaat Houterenberg en door de bossen rond Engsbergen.
Het natuurgebied Groot Asdonk en Dassenaarde leiden ons naar de vallei van het Zwart Water.
We klimmen naar de Rodeberg en naar het hoogste punt van de tocht, de Lazerijberg, passeren zo het vliegveld van Schaffen, en dalen tenslotte af naar het station van Diest.
De Rietvijver aan de Hoeveloop. Foto van Jos Van der Plancken. Februari 2023
Averbode Heide. Foto van Jos Van der Plancken. Oktober 2022