Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 4 maart 2023

Fietsdagtocht 85 km - Vlak

Kalmthoutse Heide, Noordertuin van Antwerpen

Het weerbericht van donderdag voor het weekeinde voorspelt dat het zaterdag 4 maart iets minder koud zal zijn met minder kans op regen dan op zondag 5 maart.

Dankzij de klimaatverandering kunnen wij er min of meer gerust in zijn dat wij begin maart reeds kunnen genieten van een prille lente met de 🌞 van de partij! Deze eerste Schampavie fietsdagtocht van het jaar is ongeveer 85 km lang. Uitgezonderd enkele bruggen over één of andere spoorlijn en over de E19, is deze fietsronde, ten noordoosten van Antwerpen, met als begin en eindpunt de Park & Ride Luchtbal zo vlak als een biljarttafel 😉. Een ideale gelegenheid om het fietsseizoen in te rijden!

Wij vertrekken via het fietspad langs de spoorlijn, in noordelijke richting. Voorbij De Oude Landen en verder via Ekeren fietsen wij richting Putte. Vanaf hier buigen wij af naar het noordoosten, om langsheen het Mastenbos en Ertbrandbos naar het dorpje Heide te fietsen. Wij doorkruisen er de Withoefse Heide en de Kalmthoutse Heide. Ten noorden van het Stappersven verlaten wij de heidestreek en buigen af naar het oosten. Ter hoogte van de Belgisch-Nederlandse grens trekken wij verder doorheen de Noordertuin van Antwerpen, een weide-akker landschap met hier en daar een bosje. Voorbij Wuustwezel fietsen wij er tussen de heidegebieden Het Marum en het Groot Schietveld. Vervolgens trekken wij omheen Brecht en Sint-Job-in-'t-Goor, met onderweg stroken jaagpad langsheen het Kanaal Dessel-Schoten, doorheen het Rinkven golfterrein en langs de Antitankgracht. In westelijke richting gaat de fietstocht doorheen het Gemeentepark en Peerdsbos ten zuiden van Brasschaat. Wij sluiten deze fietsronde via het Fort van Merksem en de treinhalte Antwerpen-Noorderdokken om terug te eindigen aan de Park & Ride Luchtbal.

Nota: Het is ten zeerste aanbevolen de tochtleider 😇 niet uit het wiel te rijden, want om de haverklap verandert die van richting !

Kaartje
Indicatief routekaartje.
Park en Ride kaartje Naar de startplaats (Klikken in dit kaartje vergroot de leesbaarheid van het kaartje.)