Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

17 en 18 december 2022

rugzakwandelweekend (+/- 23 km, tot 600 hoogtemeters)

Hoge Venen en zijn rivieren: Malmedy - Ovifat - Jalhay

We verlaten Malmedy langs de Kruisweg op de heuvel achter de Kathedraal. Afwisselend langs de beboste bovenrand van de ingesneden Warche en over het plateau met zijn open landschap bereiken we het meer van Robertville. Vanaf hier overheersen glooiende velden. We stijgen zachtjes en laten de vallei van de Warche achter ons. Vooraleer onze overnachtingsplek te bereiken wandelen we door het veengebied in de Roer-/Rurvallei (deze die in Roermond in de Maas uitmondt, niet de Ruhr van het Roergebied die in Duisburg in de Rijn uitmondt). In dit onherbergzame gebied passeren we het 'Camp des Russes', waar tijdens WO II Russische Krijgsgevangenen zaten. Bomenrijen zijn hun laatste getuige.

's Zondags dalen eerst wat af door de vallei van de Ghâster. Maar via de Bayehon bereiken we de Hoge Venen. Met een afwisseling van bos en veengebieden bereiken we de Grande Fagne. We pikken er een valleitje uit, de Sawe, een kleiner broertje van de Hoëgne dat via stroomversnellingen Venenwater afvoert. Naarmate we afdalen worden de bomen talrijker en groter. Aan de voet van de Venen, gaat het opnieuw omhoog richting Charneux. Het landschap verandert plots van karakter. Poortjes door met hagen omzoomde weides doen aan het land van Herve denken. Over een onverharde weg bereiken we Jalhay.

Beide wandelingen gaan vaak over geaccidenteerd terrein, met dagelijks ongeveer 500 à 800m stijgen. Dit terwijl de dagen kort zijn. De pauzes blijven dus beperkt. Afhankelijk van de omstandigheden en onze vorderingen kunnen de wandelingen ingekort worden.

Hoge Venen
Schampavie aan de rand van de Hoge Venen - februari 2018. Foto van Géry Van Coppenolle.