Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

5 - 6 november 2022

Rugzakwandelweekend 2 x 24,5 km - vlak

Hansbeke - Maldegem en Ryckevelde - Oostkamp

Maldegem 2 dagen stappen over meer dan 75 % trage wegen in de regio tussen Gent en Brugge? Ja, dat kan!

Zaterdag - Oost-Vlaanderen.
Via de Kattewegel in Hansbeke starten we deze landelijke tocht langs veldwegen en paden, met onderweg nogal wat knotwilgen, populierenrijen, kleine gehuchten maar geen enkel dorp, kapelletjes... Na 14km bereiken we het Drongengoedbos en Maldegemveld, meer dan alleen maar bos: zeer afwisselend gebied met dreven, open plekken, stukjes hei, natte weilanden, leuke paadjes (sommige kunen er in vochtige periodes zeer nat bij liggen).

Na 24 km eindigen we in de parochie Kleit, waar we iets voor 17u bus 87 van de lijn nemen naar Maldegem. Daar is het nog 1 km stappen naar de jeugdherberg.

Verblijf:
Half pension in de gastvrije Hostel Die Loyale, Gentse Steenweg 124, 9990 Maldegem, waar dat weekend ook de Schampaviegezinnen verblijven. Beheerster Griet groeide er zelf op en nam een tijd geleden de fakkel over van haar ouders.

Zondag - West-Vlaanderen
1 km naar de bushalte, waar we om 9.24 uur lijn 58 nemen richting Brugge tot Sint-Kruis Abdij Male. Meteen het grote natuur- en bosgebied Ryckeveld in, met kasteel en vijver.
In Assebroek doorkruisen we 3 naturgebeiden: Gemene Weidebeek, Gemene en Loweiden en Assebroekse Meersen.
Vervolgens door het 483 ha grote Beverhoutsveld: een huizenloos akker- en weidegebied met tal van dreven.
We bereiken het kanaal Gent-Brugge: een betonwegje gaat na 1 km over in een smal paadje door natuurgebied Vallei van de Zuidleie. Vlak voor het eindpunt maken we, in functie van de treinuren, nog een rondje door de Warandeputten, nog een fraai natuurgebied aan de rand van Oostkamp.

Binche-Labuissiere
Ten noorden van Hansbeke. Foto van Hugo Marissens.
Binche-Labuissiere
Langs het kanaal Gent-Brugge. Foto van Hugo Marissens.