Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

maandag 17 - donderdag 20 oktober 2022

Schampavaria

Wirtzfeld - Hoge Venen - Oostkantons

We verkennen de omgeving en de nabij gelegen Hoge Venen vanuit ons familiehotel te Wirtzfeld ( Foto Wirtzfeld ) nabij het meer van Bütgenbach, waar we genieten van volpension.

Maandag 17 oktober 2022
Omdat het nogal ver reizen is verzamelen we tussen 12 en 13 uur aan het hotel te Wirtzfeld. We hebben dan de middagpicknick reeds genomen of nemen een kleine lunch in het hotel (niet inbegrepen). Om 13 uur vertrekken we voor een wandeling van ongeveer 9 km waarbij we kennis maken met het meer van Bütgenbach en de omgeving.

Dinsdag 18 oktober 2022
Vandaag verplaatsen we ons naar de noordelijker gelegen Hoge Venen waar we via wandelknooppunten ongeveer 14 km doorheen wandelen. Het plateau van de Hoge Venen is één van de laatste stukken wildernis in onze streken. Onderweg brengen we een bezoek aan het Natuurcentrum Huis Ternell waar ook een brasserie aan verbonden is voor een welgekomen rustpauze. Hier verkennen we een veen- en woudmuseum met inheemse dieren en planten in hun natuurlijke omgeving en wordt het ontstaan van de Hoge Venen verklaart. Vervolgens wandelen we verder naar ons vertrekpunt waar onze wagens staan. Picknick krijgen we mee vanuit ons hotel.

Woensdag 19 oktober 2022
Geen wandeldag maar ook geen rustdag. In de voormiddag kunnen we de gezondheidstuin Herba Sana proberen te bezoeken met geneeskrachtige planten. Herba Sana ligt op een terrein van 2 hectare en omvat meer dan 120 geneeskrachtige planten en een grote wilde zone met de typische flora van de biotoop van de Hoge Venen. De 1 km lange didactische wandelroute kronkelt tussen de verschillende zones en leidt je op een ontdekkingstocht naar de buitengewone rol van geneeskrachtige planten. ’s Middags genieten we van een maaltijd in ons hotel. Gedurende de namiddag kiezen we of we het stadje Monschau bezoeken (Foto Monschau ), het kasteel Burg Reinardstein, het Baugnez 44 Historical Center te Malmedy ( Foto Malmedy ) met als centraal thema het Ardennenoffensief, het Truschbaum Legermuseum van Elsenborn dat naast de geschiedenis van het kamp voor een groot gedeelte bestaat uit objecten gerelateerd aan de Slag om de Ardennen. Eventuele inkomgelden zijn niet inbegrepen.
Of toch een wandeling? Wat denk je van het Rocherath – Hasselpath, een wandeling van 7,5 km die ook de slag der Ardennen herdenkt. Met een openluchtmuseum bestaande uit de overblijfselen van schutterskuilen en ziekenboegen van zowel Amerikaanse als Duitse troepen. We houden de dag rustig en ’s avonds proberen we nog een quizje te organiseren.

Donderdag 20 oktober 2022
Om onze laatste dag af te sluiten doen we in de voormiddag nog een wandeling in de omgeving van ongeveer 6 km. ’s Middags genieten we van een warme maaltijd in ons hotel (zo moeten we ’s avonds niet meer koken) en daarna is het tijd om huiswaarts te keren.