Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

woensdagavond 12 - maandagmorgen 17 oktober 2022

Stadstrip in en rond Wenen

Een gezonde mix van cultuur, wandelen of fietsen, en vrije tijd

di 27 september t/m wo 12 oktober 2022

Fietstrekking van Eupen naar Wenen

voor geoefende fietsers - gemiddeld 80 km/dag

Wenen

Stadstrip Wenen

Wenen, ooit de hoofdstad van het machtige rijk van de Habsburgers, is een stad van tegenstellingen. Het is eveneens de hoofdstad van de jugenstil maar ook de moderne architectuur is aanwezig. Het is tevens een stad van componisten, kunstenaars, psychiaters maar ook van koffiehuizen en konditoreien.

We bezoeken het oude Wenen met het Hofburgcomplex en het buitenverblijf van de Habsburgers: Schönbrunn.

Van de talrijke kerken zijn de Stephansdom en de Karlskirche de meest in het oog springende.

De laatste keizer, Frans Jozef, gaf de opdracht tot de stadsuitbreiding en de bouw van de Ringstrasse met schitterende gebouwen.

Wie Wenen zegt denkt Jugendstil met grote namen als o.a. Otto Wagner en Joseph Hoffmann (Stoclet-paleis in Brussel). De werken van de bekendste kunstenaars van die periode, Gustav Klimt en Egon Schiele, staan zeker op het programma.

Wenen heeft ook de moderne architectuur omarmd met het Hundertwasserhaus en het mumok (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien).

We zorgen voor een goede mix tussen bezoeken, verkennen en wandelen in het stadscentrum, dat we bij voorkeur zoveel mogelijk te voet doen, eventueel gecombineerd met een (half)dagje fietsen voor de verder gelegen attracties. Huur fietsen wordt dan voorzien.
We plannen eveneens een halve dag 'vrij' zodat ieder kan doen waar hij zin in heeft.

Vervoer
Rechtstreekse nachttrein van Brussel naar Wenen en terug. We boeken lig- of slaapplaatsen.

Verblijf
In Wenen slapen we in een hotel dat er wat prijs/kwaliteit goed uitkwam: Senator Hotel **** Vienna, Hernalser Hauptstrasse 105, 17. Hernals, 1170 Wenen. We slapen er in tweepersoonskamers met eigen sanitair. Geboekt op basis van overnachting en ontbijt. Voor ´s avonds boeken we steeds een restaurant.

Fietstrekking naar Wenen

We starten in Eupen, waar we gemakkelijk per trein geraken. We fietsen gedurende 16 dagen naar ons verblijf in Wenen. De Limes fietsroute vormt deels onze leidraad.

De eerste dag rijden door de Eifel en is een goede test voor de conditie. Gelukkig zijn de volgende dagen minder heuvelachtig. Enkele rivieren maken het fietsen gemakkelijker. Zo rijden we deels langs de boorden van de Rijn, Main, Tauber, Altmühl, en natuurlijk de Donau.

We genieten van de mooie natuur. Vele mooie steden passeren de revue met o.a. Bonn, Mainz, Aschaffenburg, Tauberbischofsheim, Rothenburg, Gunzenhausen, Regensburg, Straubing, Passau, Linz, Ybbs an der Donau, Melk en St-Pölten.

We komen aan in Wenen op 12/10 in de namiddag waar we na een goede nachtrust de pure citytrippers verwelkomen. Wie niet deelneemt aan de citytrip neemt op 13/10 de trein terug richting België.
Totale afstand: 1.320 km of gemiddeld 80 km/dag. In totaal 9.250 hoogtemeters.

Vervoer terug
Met de nachttrein mogen geen fietsen mee. Daarom gaan we na de citytrip (of fietstrekking) met regionale treinen via Aachen naar huis. Terugkeer vanaf zondagnamiddag om maandagavond 17 oktober thuis te komen. Onderweg overnachten we tijdens de terugreis.

Verblijven
We slapen in jeugdherbergen, hostels en hotelletjes in twee- tot vierpersoonskamers. ´s Morgens zorgen we 2 x voor ons eigen ontbijt. ´s Avonds eten we in de jeugdherbergen, in de hotels met een restaurant of gaan we uit eten. Voor de picknicks doen we individueel onderweg inkopen.
De afrekening gebeurt op basis van de effectieve kosten.

Schampavie Schampavie
Fietsen tussen Eupen en Wenen