Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 16 september 2022

Weekdagwandeling 20 km, voornamelijk vlak

Waasland: Temse - Bazel

Geïnspireerd door een wandeltocht van Dominiek, van Temse naar Kruibeke in december 2017. Alleen al de natuurpracht van de Roomkouter bij Steendorp maakt dit alternatief traject meer dan speciaal.
Door het Scheldepark, de hondenlosloopweide en langs het Schouselbroek naar het Fort van Steendorp. Tegen het einde van de 19de eeuw werd het bakstenen fort gebouwd als onderdeel van de fortengordel rond Antwerpen.
Vervolgens lopen we door het wilde weidegebied Roomkouter bij de oude steenfabriek van Steendorp.
Aansluitend: de vijvers van het Gelaagpark. De putten werden uitgegraven voor kleiwinning voor de vroegere steenbakkerij van Steendorp.
Rupelmonde is nu een deelgemeente van Kruibeke maar heeft een rijk verleden als stedelijk gebied. Het charmante dorp kijkt uit op de plek waar de Rupel het moeizaam vergaarde regenwater moet afstaan aan de Schelde.
We kunnen onze picknick eten op een terrasje.
Tenslotte zoeken we de beste paadjes in het uitgebreide Scalluvia-gebied. In de polders tussen Rupelmonde en Kruibeke staan de Elzenboompjes met de voeten in de zompige, kleiige grond. De kreken zijn ideale broed- en paaigebieden voor vele soorten vissen en vogels. Heel speciaal is het Tilleken Tangdijkje dat vanaf de Heirbeeksluis langs de Kruibeekse Kreek kronkelt. In de verte: de hoekige, nijvere vormen van de haven van Antwerpen.
Het pittoreske Bazel werd ooit gehonoreerd als tweede mooiste dorp van Oost-Vlaanderen,

Roomkouter
Fort Steendorp
Gelaagpark
Kruibeekse Kreek
Roomkouter, Fort Steendorp, Gelaagpark en Kruibeekse Kreek. Foto's van Jos Van der Plancken