Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Dinsdag 13 - donderdag 15 september 2022

Schampavaria

Fietsen door het Hageland vanuit Lubbeek

Vanuit de gîte 'De Hagelaar' te Lubbeek maken we 3 fietstochten doorheen het heuvelend landschap, maar we volgen ook vlakke wegen zoals langs de Demer en de Dijle.

Dinsdag 13 september
36 km - Vanaf 12 uur 's middags is iedereen welkom voor de picknick. Koffie, thee en water zijn beschikbaar.
We vertrekken om 14 uur richting Leuven naar de Norbertijnen abdij van Park te Heverlee.
De abdij is een uitzonderlijk goed bewaarde erfgoedsite uit de 12e eeuw. Ondanks het turbulente verleden bezit de abdij een buitengewone kunstcollectie in een ongeschonden interieur. Dé pronkstukken zijn de unieke stuccoplafonds uit de 17de eeuw van de hand van Jan Christian Hansche en de pandgang met 20 virtuoze teruggeplaatste glas-in-loodpanelen uit de 17e eeuw uitgevoerd door de Leuvense glaskunstenaar Jan de Caumont. Deze zijn vandaag erkend en beschermd als Vlaamse Topstukken.
Inkom ter plaatse te betalen: 12 €, 10 € (65+) of gratis met museumpas (meebrengen!).

Woensdag 14 september
62 km - We fietsen heel de dag richting Averbode en terug.
Onderweg komen we Eddy Merckx tegen, de Vlooybergtoren, Scherpenheuvel, de Witte van Zichem en de 'likdreef' aan de Norbertijnen abdij van Averbode. We fietsen door de bossen van Averbode, langs de Demer tot Langdorp en komen via het kasteel van Horst terug naar Lubbeek.

Donderdag 15 september
52 of 62 km (samen te bepalen)
We gaan zeker de Hagelandse heuvels niet uit de weg maar volgen ook de meanderende Demer voorbij Aarschot tot Werchter en verder nog een stukje de Dijle. We komen opnieuw langs het kasteel van Horst, de Wijngaardberg en het nu rustige Werchter waar Dijle en Demer samenvloeien.

Verblijf
Overnachten doen we in de gîte 'De Hagelaar': Grotendries 42 te 3210 Lubbeek.
Een beetje de oude stijl: eenvoudig maar goed. Ter plaatse kunnen er 5 wagens parkeren. De overige kunnen naast de weide tegenover het huis, even verderop voorbij de bocht naar links. Je slaapt met maximum 4 personen per kamer. Voor de maaltijden zorgen we dat deze niet sober zijn maar uitgebreid: 4 gangen voorafgegaan door aperitief en afsluiten doen we met koffie of thee. Water en wijn bij de maaltijd zijn eveneens inbegrepen. En bij mooi weer is op terras eten zeker aangenaam. Tevens wordt iedereen uitgenodigd een handje mee te helpen met de bereiding van het avondmaal en het ontbijt, alsook de afwas.