Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Donderdag 8 september 2022

Dagwandeling 21 km. Vlak

De vallei van de Grote Nete en Het Goor-Asbroek

Heist-op-den-Berg - Herselt

Zo druk als het is in de brede winkelstraat waar we even door flaneren, zo vredig stil is het op het kerkplein van Heist hogerop. Het koele Bergbos ligt 40 meter hoger dan de vallei van de Grote Nete die we bereiken op de plek Pinzieleke.
De dijken van het riviertje zjn hier overal onverhard. De oevers zijn rijk begroeid en het watertje kronkelt zo sterk dat het niet rap gaat vervelen. Dat belet niet dat we hier en daar een zijsprong maken.
Zo verlaten we de Grote Nete voor een paadje langs de Oude Molenbeek en één naar het Hof Ter Laken, een kasteel in neorenaissancestijl bij een afgesneden meander.
We steken het riviertje twee keer over om een doorsteekje te maken aan de Herenbossen, ooit eigendom van de prinsen de Merode, en volgen vanaan De Linie-vijver een paadje langs de Steenkensbeek.
In de kantine van vissersclub De Poer bij Hulshout kunnen we verpozen op een terrasje.
Verder verlaten we de Grote Nete voor een doorsteek door het kasteeldomein Hof ter Borght, een Engels kasteelpark.
Het natuurgebied Het Goor-Asbroek is deels moerasgebied en broekbos. De laatste tijd liggen de knuppelpaadjes, de stapstammen en de vondels er wat overbodig bij. We lopen afwisselend langs rietvelden, heide, door varenbosjes en door grote bloemrijke grasvlakten. Het opborrelende water in dit van nature zure zanderige gebied is erg kalkrijk en zorgt voor een unieke rijkdom aan planten.

Grote Nete Asbroek Het Goor
Grote Nete, Asbroek en Het Goor. Foto's van Jos Van der Plancken